Her birey belli bir olgunluğa erdiğinde evlilik hayalleri kurar. Bütün bir evlilik hayalleri de bireyin eşi ile olan münasebetleri üzerine kurgulanır. Ama evlendikten sonraki süreç pek de düşünülmez. Evliliğin ilerleyen dönemlerinde aileler çocuk sahibi olunca da artık ailenin bütün ekonomik girişimleri çocuklarına iyi bir gelecek kurmanın üstüne olur. Çocuğa bırakılacak miras, zenginlik ve iyi bir üniversite diploması için özel okul, dershane ve çocuğun geleceğine dair yatırımlar…

Peygamber efendimiz (SAV) şöyle buyurmuşlardır: “Muhakkak ki yazıyı öğretmek (eğitimini yaptırmak), güzel bir isim koymak ve buluğa erdiğinde evlendirmek çocuğun babası üzerindeki haklarıdır” (İmam-ı Suyuti). Burada Efendimizin bahsettiği eğitim elbette sadece diploma değildir. Her anne-bana çocuğuna dininin temel bilgilerini vermekle mükelleftir.

Çocuklarının terbiye ve eğitimlerinden önce aile sorumludur. Dolayısıyla ocuğu okula göndermek; sadece öğretmenlerin eğitimine bırakmak ve karneden karneye kızmak ya da sevmek doğru değildir. Bunun yanında da dini bilgilerini vermek için yaz dönemlerinde tercih edilen kurslara ve eğitim kurumlarına çocuğu gönderip çocuğunun gün be gün neler öğrendiğini merak etmeyen, çocuğunun elinden tutarak ona örnek bir velilik yapmayan aileler çocukları büyüdüğünde çocuğun eksik bilgilerinden sorumludurlar.

Müslüman için ilmin her dalı öğrenilmesi gereken bir gerçektir. Çünkü günlük hayatımız içinde karşılaştığımız bütün sorunlar ilmin ışığında aydınlatılacak ve çözülecek türlerdendir. Yine Peygamber Efendimiz bir hadisinde; “İlim tahsil etmek sahibinin geçmiş günahlarına kefarettir” (Mansur Ali Nasıf; Tac Tercemesi) şeklinde buyurmaktadırlar.  Ayrıca unutulmamalıdır ki bugün maalesef aileler çocukları iyi paralar kazansınlar diye üniversite eğitimini şart görmektedirler. Ama lütfen şuna unutmayalım “İlim Allah’ın rızasına uygun bir hayat yaşayabilmek için vasıtadır, gaye değildir”.

Çocuklarımıza dünya malı olarak bırakmayı düşündüğümüz bütün mirasların ilmin bir damlasına bile bedel olamayacağını asla unutmamamız gerekmektedir. Bir babanın çocuğuna en güzel mirası güzel ahlak ve terbiye ile beslenmiş ilim-bilgidir. Temennimiz şudur ki mahallemizde ve köyümüzde her ailenin çocuğuna çalış ve para kazan öğüdünden önce “oku ve Rabbinin bilenlerden ol” nasihati gelir.