-Merhaba, Nasılsın?
-İyiyim. İyi demek alışkanlık olmuş da pek tadım yok.
dedi karşılaştığı dostuna.

-Nasıl gidiyor hayat” diye sordu diğeri telefonda;
-Covid çıktı çıkalı tadımız tuzumuz yok.
diye cevapladı arkadaşı.

Düşünün benzer bir konuşmayı belki siz de yaptınız. Öyle çok canı sıkkın, umutsuz, depresyonda gibi hissetmiyorsunuz ama bir keyifsizlik var sizde. Sanki ruhunuz da covid olmuş tat alma duyusunu kaybetmiş. Uzmanlar “Tatsızlık (Languishing)” diyorlar buna. Zaman zaman gündeme gelmiş olsa da pandemiyle beraber çokça konuşuluyor. 
Tadınızın kaçtığı zamanlar oldu mu? Belki pandemiden önce de benzer duygular yaşamıştınız. Ne demişti şair;
“Tadı yok sensiz geçen ne baharın yazın
Kalmadı tesellisi ne şarkının sazın…”

Belki şimdi daha bir anlamlı bu şarkı sizin için. Sizdeki değişimin farkında mısınız? Eğer benzer belirtileriniz yoksa hayattan keyif almaya devam edin. Tadınız, tuzunuz yerinde olsun her daim. Arada yaşanan olumsuzluklar da hayatın tuzu biberi deyip geçin. Eğer uzun süredir tatsız hissediyorsanız biraz kendinizi yoklama vakti. Biraz tuz, şeker, belki güzel kokulu bir tarçın, belki genzinizi yakmasıyla sizi hayata döndürecek bir acı lazım size. Önce fark et, sonra harekete geç. Tükenmişlik değil bu, hala bir şeyler yapacak enerjin var. Sadece eski keyfi alamıyorsun. Keyif aldığın anları hatırla, bedenindeki duyumları. Belki ağzındaki tat, belki kulağındaki ses, belki kalbinin çarpışı, belki bir koku, belki mutluluk gözyaşları. Tatlı hissettiğinde o anlara git ve o anları alıp bugüne getir.

Küçük sevinçlerle başlayın işe, bir anda büyük mutluluklar beklemeyin. Matematiksel düşünün sıfır noktasındasınız ve pozitife doğru adım adım gideceksiniz, belki başta milimetrelerle olacak, bazen geri gidişler de olacak ama yönünüzü belirleyin. Kimyacı olarak düşünürsem de saf su gibi hayatınızın tadı tuzu yok. Yavaş yavaş mineralleri eklemeye başlayın. Tadının geldiğini fark edeceksiniz yavaş yavaş. Eğer suyun tadını ben hiç bilmiyordum hayatım hep böyleydi diyorsanız, aldığınız tat sizi şaşırtacaktır. Başaramazsanız destek almak da hayatınıza tat kalmak olacaktır.

Unutmayın hepimiz de farklıyız, kimimiz için şekersiz çay bile tatlıdır, kimimiz için bir kesme şekerli, kimimiz için de beş şekerli, kimimiz için de kıtlamayla ancak. Kendimizi ve sevdiklerimizi tanımadan da geçiyor yol. Bir de sevmeyi unutmayın. Keyifli bir şarkıyla bitireyim.

“Hayat sevince güzel,
Sevince tatlı günler.
Bir kuşu, kelebeği,
Bir taşı sevin yeter.”