Yılladır sempozyumlar, toplantılar, Çay kanunu tartışmaları, Çay panelleri gibi çayın sorunlarının tartışıldığı toplantılara katıldım. Görüşler ortaya kondu. Neler yapılması gerektiği tartışıldı. Çay da yenilikler konuşuldu, 30 yıldır bunları dinledim, dinlemekte kaldım, Bir adım bile ileri gidemediğimizi gördüm.

Her zaman birini ve birilerini eleştirdik, Çay üreticisinin sorunlarına değinmesine değindik. Ancak ne değişti. Değişen bir şey var mı? Veya kimse bir değişiklik gördü mü, Çay kanunu dediler, peki kimler hazırladı. Çaycılar değil mi?, Artık çay ile ilgili radikal kararlar alınmalı, Çay in sorunları gerçek platformda uzmanları ile tartışılmalı, Çay sanayicisi de olmalı, Çay ile ilgili derneklerde, Çay üreticisi de, Basın i da, Çay i bilen hukukçusu da, siyasiler ve Rize Üniversitesi de, Kurulu bir çay konseyi var, peki başında kim var, Çay sanayicisi, ne kadar üreticiden yana tavır koyar, ben hiç sanmıyorum. Hiçbir zaman keser i dışarı doğru yontturacağını düşünmüyorum. Varsa düşünen söylesin.

     Neler Yapılmalı……

-Öncelikle kaçak çay konusunda Borsa kim bunu yapıyorsa bunu kamuoyuna açıklamalı, üretici ve tüketici kaçak çay getiren veya satanları bilmeli.

-Çay kanunu yukarıda belirttiğim STK ve diğer kişiler tarafından tarafsız bir şekilde kamuoyu önünde yeniden yazılmalı.

-Çay alanları yeniden ruhsatlandırılmalı, ruhsatlandırma çay sezonunda yapılmalı, nedeni ise Çay sezonu dışında çay üreticilerinin yüzde 50 den fazlası il dışında bulunması.

-Çay taban fiyatı konusunda sadece Çaykur taban fiyata sadık kalmamalı, taban fiyat tüm sektörü bağlamalı.

-Kalite konusunda uzman ekiplerin gerek Çaykur gerekse özel sektörde yer alması sağlanmalı, geçmişte 3 kilo çaydan bir kilo kuru çay yapılırken bugün bu rakam 5 kiloya çıktı.

-Borsa, Ticaret Odası, Ziraat Odası,. Çaykur un da ortak hareket edeceği kalitesiz çayların soğuk çay sanayinde kullanılması için yatırım yapılması şart. Piyasaya sürülen kalitesiz çaylar artık soğuk çay sanayinde kullanılmalı ve kaliteli çay Türk ve Dünya tüketicisine sunulmalı.

-Organik gübre konusunda atılan adımın hızlandırılması gerek, Çay bahçelerinin artık Azot tan kurtulması şart. Bu konuda devletin özel kurumlara da teşvik vermesi gerek.

-