Mayıs ta Çaykur un açtığı ve 13 Mayıs ta başlayan çay kampanyası ile birlikte yaş çay alımları başladı. Başlamasına başladı ancak sıkıntıları ile başlayan kampanyada Çaykur un yetişmeyen bazı fabrikalarında müdürlerin kellesi gitti. Gitmesi de gerekiyordu çünkü Çay tarihinde çaykur her zaman kampanyaya fabrikaları ile hazır girmişti.

     Kampanyanın açılmasının ardından aradan 2 gün geçmeden Çayda kontejan uygulaması başladı. Çay üreticisi isyan etti, bahçeye yeni giren üretici karşısına çıkan kontenjan uygulaması ile erken toplayıp vermek istediği ürün elinde kaldı. Çaykur zorunlu kontenjan uygularken Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu üreticilerin kotası kadar ürününün alınacağını söyledi. Belki bir rahatlıktı ancak üretici elinde kalan ürünü bir an önce satmak istiyordu.

     Fırsatçılık

Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Methi Eker in çay taban fiyatını açıkladığı gün Of tan gelen bir gurup üretici çay dökme ve protesto eylemi yaptı. Çay a verilen 110 Krş luk fiyatın belki hiç adı edilmedi, adı edilen çay satamama ve özel sektörün tutumu idi, nitekim her yıl olduğu gibi bunu fırsat bilen özel sektör Çaykur un da kontenjan uygulaması ile hemen fiyatı belirlemeye başladı. 1.100 Krş olan taban fiyat özel sektör tarafından 600 Krş ile 750 Krş arasına çekildi. Bazı özel sektörler bununla kalmayıp gelecek yıl Ağustos ayında ödemeyi Çaykur fiyatına yapmayı taahhüt bile etti, Bazıları ise yarısını kuru çay yarısını bir ay sonra ödeme ancak fiyat 700 Krş olarak belirledi. Bunun gibi çeşitli özel sektör temsilcileri ise gıda maddesi Zeytin, Makarna gibi çay karşılığı verenler bile var. Artık çay ayağa düştü, Çay a mutlaka kanun gerekli.

     Kooperatifler ne iş yapar

Geçtiğimiz akşam Ziraat Çay Bahçesinde Çaykur Genel Müdürü ile yaptığımız sohbet toplantısında Sayın Genel Müdür bir konuya parmak bastı, Çay ekiciler kooperatiflerinin gübre dağıtım ve üreticiden faizi ile tahsilât yapmaktan başka işleri olduğunu söyledi. Bu bizim aklımıza yıllardır gelmemişti. Kooperatiflerin işi sadece gübre dağıtmak üreticiden aidat almak değil, onların haklarını savunmaktır. Ama merde öyle kooperatif, bunlar aldıkları aidatlarla en yüksek maaşları alıp, kooperatiflere ait arsa, bina gibi yerleri satarak lüks içinde yaşamaktan başka bir şey yaptıkları yok,

      Artık üretici birlikleri, kooperatifler birleşmeli ve özel sektörün kampanya dönemlerinde mağdır edilen üreticilerin yanlarında olmalılar. Kamu görevlisi Genel Müdür hiç çekinmeden bunları söylüyorsa. Artık bölgede ki tüm çay üreticileri ya yeniden yapılanmalı, yada bağlı bulundukları kooperatif ve çay derneklerini harekete geçirmeliler. Çay vezir olmaktan çıktı, artık rezil oldu.