Bayram sevinci çocuklukta mı en çok yaşanır? O günler hala özlemlerinizde mi? Benim için bayramlar çocukluğumun hatırladığım güzel günlerinden. Bayramlık alışverişini hiç atlamazdı anne, babam. Şanslıydım bayramlarda yeni kıyafet alabiliyordum. Şimdi çocuklar da aynı sevinci yaşasın istiyorum ama düşününce onlar için çok farklı olmuyor, diğer günlerdeki alışverişten. Ben yine çocuklara bayramlık almaktan, bayramlık giydirmekten yanayım. Güzel anılar biriktirelim onlar için.

Bayram geldi ve bu bayram da anılarda yerini alacak. Yeni normalimizde ilk bayramımız ve tüm yurtta çalışmak zorunda olanlar hariç evlerde, çekirdek aile veya aynı konutu paylaşanlar birlikte geçiriyoruz. Sokağa çıkma yasağıyla daha önce bayram geçirilmiş miydi bilemiyorum, benim ilk oldu. Sevdiklerinden uzaklarda, bayram kutlanmayan ülkelerde geçirenler de pek farklı değil aslında Kalabalık içindeler ama bayramı kutlayanlar olarak yalnızlar. Bayramın bayram olduğu birlikteliklerden anlaşılır ve bayram, bayram sabahı kılınan namazın ardından başlardı ve bayramlaşmalar, ikramlar, bayram eğlenceleriyle devam ederdi. Bu bayramsa farklı koronalı bayram.

Bayram öncesinden başlar bizde hazırlıklar. Bir bayram klasiği de bayram öncesi yapılan bayram temizliğidir. Bu bayram yine ufak tefek temizlikler yapanlar olmuştur ama uzayıp giden temizlikleri yapan oldu mu acaba? Ev kalabalıkken temizlik yapmak da zordur ama korona günlerinde sürekli temizlik halinde olanlar için pek fark etmemiştir. Kendimizi çok yorup, kimyasallarla da gereksiz fazla uğraşmayalım. Sağlık için sağlımızı tehlikeye sokmuyoruz umarım. Bayram tatlılarının da porsiyonları küçüldü. Yine de tatlılar yapıp sevdiklerine gönderenler olmuştur. Çocukların bayramlıkları hazırdır umarım.

Bayram kartları gönderirdik eskiden, kartlar korona gelmeden mesaja dönüşmüştü. Bu bayram mesajlar daha da artacaktır. Hepimizin sosyal medya grupları, hesapları arttı. Sanal dünya iyice hareket kazanıyor dendi ama sanki ilk ay kadar heyecan da kalmadı bizde, hayata dönmenin hazırlıkları başladı. Çayıyla, bağ bahçeyle uğraşanlar işine yoğunlaştı. Hayat devam ediyor ve hayata devam edebilmek için geçimimizi sağlamamız da lazım. Karnı doyduğunda bayram yapanları, oruç tuttuktan sonra daha iyi anlıyoruz.

Bu bayram, bayram dileklerinde en çok sağlık diliyoruz. Sağlığın ne kadar önemli olduğunu hepimiz yaşayarak iyice öğrendik ve daha kötüsü olmamasını için çabalıyoruz. Ramazan Bayramımız kutlu olsun. Ben de sağlık diliyorum hepimize. Evde geçirdiğimiz bayramı, daha sonra covid-19’a karşı gösterdiğimiz başarıyla kutlarız umarım. Fedakârlık etmeden başarmak olmuyor. Bizim de fedakârlığımız, başarıdaki payımız bu olsun. Sosyal mesafeyi koruyarak bayramımızı geçirelim, sarılabildiklerimize bol bol sarılalım, arayıp konuşabileceklerimizi de ihmal etmeyelim. Biliyoruz ki; başarmak için hepimizin dikkat etmesi lazım. Başardığımız, bayram ettiğimiz günlerde de görüşmek dileğiyle. Eskiler ne güzel der “Çok bayramlarınız olsun”, “Çok bayramlar göresunuz”…