Yerel seçimler için geriye sayım başladı. Sonucu üç aşağı beş yukarı  belli bir seçim yaşayacağız. Buna rağmen heyecan dorukta. Bu nokta üzerinde düşünülmesi gereken iyi tahlil edilmesi gereken siyasi bir durum olarak siyaset bilimcilerin karşısında durmakta.

Klasik bir laf vardır. Edirne’den Karsa kadar bütün ülkeyi gezdim. Bu senede çok istediğim Umre değil de son on günde Edirne ile Karsta bulunmak nasip oldu. Bugün Kars’tan döndüm. Geçen haftada bir dava nedeniyle Edirne’deydim. Edirne de ve Karsta Tayyip Bey sevgisi başat duygu. Genel seçim olmasa da vatandaş yerel adayların durumundan çok Tayyip Bey nedeni üzerinden tercihlerini netleştirecekler.

İşte bu yüzden yazımızın başlığı Neden Tayyipçiler Yok şeklinde oluştu. Evet, son üç seçimdir seçimlerin sonucunda belirleyici olan TAYYİP Bey sevgisi ve samimiyetidir. Bu seçimde de seçimleri belirleyici faktör yine ayni neden olacaktır. Eskiden Demirelciler, Ecevitçiler, Erbakancılar, Türkeşçiler varken seçimleri tek başına etkileyen Tayyip bey için neden Tayyipçiler diye bir sıfatlandırma oluşmadı.

Birçok nedeni olduğu muhakkak fakat en önemli gördüğüm birkaç nedeni üzerinde durmak istiyorum.

—Sayın Başbakan ekip çalışmasına önem vermekte ve istişare ile karar almaktadır.

Bilebildiğim kadarıyla hükümetin oluşumu, milletvekillerinin belirlenmesi, teşkilatın kongrelerinde yetkili kurullar iyi çalışmakta, bunun dışında başbakanın istişare içinde olduğu kanaat önderleri mevcut. Her ne kadar sonsöz kendisi tarafından söylense de toplumsal ve siyasal makuliyet kesp etmesi ifadeye kadar olgunlaştırılmış olduğunu göstermektedir.

— Sayın Başbakan kurumsallaşmaya önem vermektedir.

Atatürk’ten sonraki en karizmatik ve en etkili lider olmasına rağmen kısa sürede Türkiye’nin en büyük demokratik kurumu  AK Partinin oluşmasına önderlik etmiştir.

—İnsanlar ve makamlar geçici, kurumlar ve eserler kalıcıdır anlayışı.

Tayyip Beyin devamlı surette tekrarladığı ana felsefe budur. Bizler emanetçiyiz. Sözleri hemen her konuşmasında dile getirdiği bir düsturdur.

“Neden Tayyibi sevenler çok Tayyipçiler Yok “sanırım daha fazla cevabi olan bir konu.

Buna rağmen birçok belediye başkan adayının aynaya bakıp ta “Yarabbi iyi ki Tayyip Bey gibi bir liderimiz var yoksa halimiz nice olurdu.”şeklindeki nidalarını duyar gibi oluyoruz.

Birde birçok adayın Ak Partiden değil de başka bir partiden aday olduğunda alacağı oyu anket sorusu yapsak acaba. Kaç belediye başkanı kazanacakken kaybederdi?

 Buda kurumsal kimliğin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Cumhuriyetçi-Milliyetçi Sol, Demokrat Muhafazakâr Sağ  şeklinde iki ayrımı mecbur edecek bir seçim  sonucu çıkacağını düşünmekteyim. Bunun dışında merkez parti kalmayacağı ortadadır. Demokratik Muhafazakâr Sağ  AK Parti misyonu ile şekillenmiş durumdadır. Hatta bu seçimde yeni katılımlarla genişleyecektir. Diğer taraftan Cumhuriyetçi-Milliyetçi Sol  algılanabilirse sürece başlayacaktır. Bunun içerisinde CHP, DSP, MHP, DTP de dâhil kişiler yer alabilecektir. Sayın Başbakan sağlıklı muhalefet sıkıntısı çekmektedir. Başbakanın demokratik hayatın vazgeçilmez unsurları olan muhalefet partileri üzerinde de sorumlulukları vardır.

 Son olarak Ak Parti seçimlerde oyunu artıracaktır diye düşünmekle birlikte. İl bazından ziyade ilçe bazında bazı belediyeleri kaybedebilecektir. Seçimden sonra bu tahminim doğru çıkarsa bu konuda yorum yapmak gerekir.

Seçimlerin milletimize memleketimize hayır getirmesi dileğiyle…