Hayatımızda yeni bir miladımız var artık. “Koronadan Önce” (KO), “Koronadan Sonra” (KS). Koronadan öncesine “normal” derken, koronadan sonrasına da “yeni normal” diyoruz. Arada geçen süre de geçiş sürecimiz. Normalimiz anılarımızda kaldı. Kimimiz uzun seneler o normalle yaşadık. Küçük çocuklar bilmiyor o normali, Tıpkı bizim diğer salgınlardan önce yaşananları bilmediğimiz gibi. Yeni normalimizi her geçen gün oluşturuyoruz. Yaşadığımız koşullara da göre de yeniden, yeniden şekillenebilecek bir durum. Sonrası ise; artık yeni normal değil normalimiz olacak. Tıpkı diğer salgınlardan sonra olduğu gibi.

Neler yapıyoruz yeni normale hazırlanmak için? Öncelikle evde karantina günleri hepimiz için eğitim süreci oldu. Bu sürece el yıkamayı öğrenmekle başladık. Sonra ev, kıyafet temizliği. Covid19 belirtilerinin neler olduğu, belirti gösterince neler yapmamız gerektiği, kimlerden yardım isteyebileceğimiz.  Derken maskeleri tartıştık, takmayı öğrendik ve takmaya başladık. Sosyal mesafe girdi sonra aramıza. Sevdiklerimize sarılamamanın üzüntüsü, onların sağlıklı olmasına katkıdan dolayı mutluluğa azcık da olsa dönüştü. Kronik hastaların ve 65 yaş üstünün ilaçlarının kullanımına devam etmeleri, izolasyona daha çok dikkat etmeleri öğrendiğimiz ve hep dikkat edeceğimiz bir konu oldu. Bu arada yaşı genç olup, kronik hastalığını bilmeyenlerin olabileceğini de unutmamamız gerekiyor. Karantina günlerinde psikososyal ihtiyaçlarımızın olabileceğini, yakınlarımızla konuşmamız, eğer çözemiyorsak destek hatlarına başvurmamız gerektiği de bir başka önemli konuydu. Bir kısmımız bunları evde öğrenirken, bir kısmımız dışarda çalışmak zorunda kaldı ve yaşayarak öğrendi pek çok şeyi. Onlara teşekkür her zaman başımızın borcu.

Normalleşmeye başlıyoruz derken, aslında hastalık bitmedi. Bizler mücadele etmeyi öğrendik mi, öğrenmedik mi diye test oluyoruz biraz da? Bakalım kim ne kadar öğrenmiş, kim ne kadar dikkat ediyor? Muhakkak ki; yüzde yüz başarı beklemiyoruz. Elimizden geleni yapalım yeter ki… Her sektör için genelgeler yayınlanıyor. Sektöre göre değişen uygulamalar var bu genelgelerde. İş ortamının hazırlanması, temizlik, sosyal mesafeyi ayarlayacak uygulamalar, maskeler, termal kameralar, ateş ölçümü gibi. İş yerleri bu kurallara uygun olarak çalışmak zorunda. Onların dikkat edeceğini düşünüyorum ama sizler yine de okuyun ve gittiğiniz yerlerde uyuluyor mu diye göz gezdirin. Ekonomide yaşanan sorunların üstesinden birlikte gelmeye çalışacağız. Bir değişim ve dönüşüm süreci içindeyiz. Belirsizlikler yavaş yavaş şekilleniyor.

Süreci izlediğimizde ortamlar, iş akışları planlanıyor, hazırlanıyor. Peki ya siz? Hazır mısınız yeni sürece? Yeni normal sizin için neyi ifade ediyor?