Rizeliler Kültür ve Dayanışma Derneği, AB Fonlarına başvurdu ve 'Kahvehaneden İstihdama' projesi için hibe almayı başardı.

Doğu Karadeniz'de yer alan 6 ilde, toplam 80 proje AB hibesini almaya hak kazandı. Bu projeler için 5 milyon 520 bin avro kaynak aktarılacak.

Geçen yıl Nisan ayında teklif çağrısı yapılan, Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon illerini kapsayan projeler, AB'nin yerel Kalkınma Girişimleri Hibe Programı'ndan yararlanacak. Bu illerde gerçekleştirilecek projelerin hibe sözleşmeleri geçtiğimiz ay yapıldı.

DPT'nin koordinasyonunda yürütülen program çerçevesinde, finansman kaynağının yüzde 25'i Türk Hükümeti, yüzde 75'i ise Avrupa Komisyonu tarafından karşılanacak.

Projeler, organik tarımdan, süt yetiştiriciliğine, meslek edindirmeye, yerel ürünlerin tanıtım ve pazarlamasına, arıcılık ve balıkçılığın geliştirilmesine,turizm ve el sanatlarına kadar uzanıyor.

Ancak en ilginç olanı; kadınlar çay bahçelerinde çalışırken, kahvehanelerde oturmalarıyla ünlü Karadeniz erkeklerine yönelik olarak hazırlanan proje. Rizeliler Kültür ve Dayanışma Derneğinin 'Kahvehaneden İstihdama Tersaneleri İçin Ara Eleman Eğitimi' projesiyle, artık Karadenizli erkekler kahvehanelerde oturamayacak. 9 ayda bitirilmesi hedeflenen projenin tutarı 81 bin 934 avro olarak öngörüldü.

Edinilen bilgiye göre, son imzalanan hibe sözleşmesiyle, 80 projenin dağılımı da belli oldu. Trabzon 19, Rize 15, Ordu ve Gümüşhane için 13'er, Giresun 12, Artvin için 9 proje hibe almaya hak kazandı.
Editör: HABER MERKEZİ