Eski Başbakanlardan Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz, hükümetin 'Demokratik açılımı' yüzüne gözüne bulaştırdığını ileri sürdü.

Mesut Yılmaz, bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere geçtiğimiz gece Rize'ye gelerek geceyi yakın arkadaşı Abdurrahim Albayrak'ın evinde geçirdi. Bugün Çayeli ilçesinde bazı ziyaretlerde bulunan Yılmaz, basın mensuplarının da sorularını yanıtladı. Yılmaz, hükümetin demokratik açılımı yüzüne gözüne bulaştırdığını belirterek bundan duyduğu endişeyi dile getirdi. Yılmaz, 'Türkiye'nin her meselesinde olduğu gibi uzun yıllardan beri kanayan bir yarası olarak Kürt sorununa da çözüm bulmak gayet tabii ki hükümetin öncelikli görevidir. Onun için hükümetin bu konuya eğilmiş olmasını ben olumlu karşılıyorum. Ama maalesef gördüğüm kadarıyla başından beri olduğu gibi bu mesele fevkalade kötü götürülüyor, kötü idare ediliyor. Devlette olması gereken eş güdümün olmadığını görüyorum. Şu anda bu konunun bütün yönlerine vakıf değilim. Önümüzdeki hafta Meclis'te (TBMM) yapılacak görüşmede hükümetin bu konuda bize daha detaylı bilgi vereceğini düşünüyorum. Dışarıdan gördüğüm kadarıyla bu meselenin çok acemice götürüldüğünü, hükümetin bu meseleyi yüzüne gözüne bulaştırdığını görüyorum. Bundan da Türkiye adına endişe duyuyorum. Türk devleti zaman içerisinde bazı yanlışlar yapmış olsa da bu meseleyi çağdaş ölçülerde çözecek olgunluğa ulaşmıştır. Bu noktada toplum da uzlaşma noktasına gelmiştir ama hükümetin bu konudaki tavrını meseleyi çözecek nitelikte görmüyorum. Son derece acemice götürdüğünü görüyorum. Bundan da büyük kaygı duyuyorum' dedi.
 


Türkiye'ye gelen teröristler için düzenlenen karşılamaları komedi olarak değerlendiren Yılmaz, 'Bir komedi oynanıyor. Hükümetin bize söylediği bunların pişman olduğu, PKK'dan kaçarak geldikleridir. Oysa ki, bizim televizyon ekranlarından gördüğümüz bunların PKK kıyafetleri ile zafer işaretleri yaparak Türkiye'ye geldiğidir. Hükümetin evvela bizimle, kendi Meclis'i ile ve halkı ile gerçekleri paylaşması lazımdır. Gerçekler çarpıtılarak, maniple edilerek hiçbir yere varılamaz. Hükümetin bu konuda bir teşhis hatası yaptığını düşünüyorum. Hükümet şunu anlamalıdır ki, PKK'nın buradaki gayesi çözüm değildir, barış değildir. Tam tersine bir kavgayı provoke etmektir. Çözüm niyetinde olsalardı bu tür sahneler yaşanmazdı. Hükümetin bu teşhis hatasının devlete çok ağıra mal olacağını düşünüyorum' diye konuştu.

Açılıma, şehit yakınları ve gazilerin gösterdiği tepkiye hak verdiğini ifade eden Yılmaz, bu tepkiyi görmezlikten gelmenin insanlık dışı bir davranış olacağını vurguladı.
 


TÜRKİYE-AZERBAYCAN İLİŞKİLERİ
Yılmaz, hükümetin Ermeni açılımında yanlış adımlar attığını iddia ederek bu yanlış adımların Türkiye-Azerbaycan ilişkilerini olumsuz etkileyeceğini dile getirdi. Yılmaz, 'Orada da doğru iş yanlış yapılmamıştır. Elbette Türkiye'nin tüm komşuları ile barış içerisinde olmasını isteriz. Türkiye'nin bunun için ulusal çıkarlarından taviz vermeden gerekli adımların atılmasını da destekleriz. Ama öyle anlaşılıyor ki Ermenistan ile atılan bu adımlar Azerbaycan ile koordine edilmemiştir. Türkiye dünyadaki en yakın dostunu neredeyse kaybetme noktasına gelmiştir' şeklinde konuştu.
 


Yılmaz ayrıca Anavatan Partisi ile Doğru Yol Partisi arasındaki birleşmenin önümüzdeki hafta tamamlanacağını açıklayarak, 'Türkiye'de halktan yana adil bir iktidar iş başında değil ise yerel meselelerin de çözülmesi mümkün değildir. Bizim öncelikli görevimiz AK Parti'nin önünde vatandaşın karşısına güvenebileceği bir alternatifi ortaya koymaktır. Bunun için çalışıyoruz. Önümüzdeki hafta da bu konuda çok önemli bir adım atacağız. Demokrat Parti çatısı altında, daha önceden birbiri ile rekabet eden iki partiyi; ANAP ve Doğru Yol Partisi'ni bir araya getirmiş olacağız. Bu meselelerin çözümü Ankara'dan başlar. İnanıyorum ki biz bu adımları basiretli ve doğru bir şekilde götürürsek bunun yansımaları Rize'ye de en kısa sürede ulaşacaktır' ifadelerini kullandı.

Yılmaz, gece Rizeli arkadaşlarından Sedat Bıçakçı'nın kızının düğün törenine katılarak nikah şahitliği yapacak.
 
Editör: HABER MERKEZİ