Mustafa ÖZYANIK- ARDEŞEN

Rize’nin gözde turizm merkezlerinden Çamlıhemşin de 80 yöre kadını, Avrupa Birliği (AB) fonlarından 107 bin Avro hibe kredisi almaya hak kazanan proje ile ev pansiyonculuğunu öğrenmeye hazırlanıyor.

2011 Ocak ayında başlayacak eğitimlere azami 80 kursiyer katılabilecek. Haftada üç gün eğitim verilecek olan proje kapsamında eğitimler Çamlıhemşin İ.Ö.O konferans salonunda verilecek.

Çamlıhemşin Belediyesi Avrupa Birliği Ortak Projesi olan “Ayder Yöresindeki Kadınların Ev Pansiyonculuğu Konusunda Eğitimi ve İstihdamı” projesi için çalışmalara start verildi. Bu kapsamda Çamlıhemşin Atatürk İ.Ö.O konferans salonunda bir toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıya Çamlıhemşin kaymakamı Nebi Çanga, Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu, Çamlıhemşin belediye başkanı İdris Lütfü Melek, Çamlıhemşin Halk eğitim Merkezi Müdürü Süleyman Dalgıç, Pazar Ziraat Odası Başkanı Nurettin İnce, proje ortakları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve kursiyerler katıldı.

Toplantıda projenin ortakları olarak Karadeniz Teknik Üniversitesi Turizm Otelcilik Meslek Yüksek Okulu eğitmenleri Fegan Mutlu ve Melike Kurtaran Çelik, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu Meslek Yüksek Okulu eğitmeni Prof. Dr. Mustafa Kara, Rize Üniversitesi Fındıklı Meslek Yüksek Okulu eğitmeni Yakup Sabri Alişan proje hakkında bilgiler verdi.

Toplantıda proje hakkında açıklamalarda bulunan Çamlıhemşin belediye başkanı İdris Lütfü Melek, “Projenin hedefi; kadın istihdamını desteklemek amacıyla, kadınların işgücüne katılımlarını teşvik etmek ve kadın istihdamını artırmaktır. Türkiye’de kadınların işgücüne katılımları Avrupa Birliğine üye ülkelere kıyasla çok geride kalmıştır. Bu sorunun giderilmesi için, kadınların işgücüne katılımlarını sağlayacak olan projelere ve çalışmalara maddi destek sağlamaktır. Belediye olarak yapılan ve hibeye almaya hak kazanan proje bu kapsamdadır” diye konuştu.

Katılımcılar tarafından Projenin hedefleri olarak da ayrıca şunlar dile getirildi.

  Ayder yöresindeki otel, pansiyon sahibi işveren ve iş arayan kadınlara hizmet sunanlar arasında etkili bir bağ oluşturulması,

— Toplum gelişiminde kadın istihdamının önemi ve kadınların işgücüne katılımını önleyen kültürel engellerle mücadele etmek ve duyarlılığın oluşturulması,

— Kendi işini kurmak isteyen girişimci kadınlara ve mesleki beceri yetersizlikleri nedeniyle çalışamayan kadınlara girişimcilik ve yerel piyasanın ihtiyaç duyduğu meslek/beceri alanlarında eğitim verilerek kadınların çalışabil piyasasına dâhil olması yönündeki engellerin azaltılması hedeflenmektedir.

Bu proje ile birlikte 80 kursiyere; Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Kara tarafından Girişimcilik ve Kat Hizmetleri, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Fegan Mutlu ile Melike Kurtaran Çelik tarafından Turizm Pazarlaması, Pansiyon İşletmeciliği ve Yiyecek İçecek, Rize Üniversitesi’nden Yakup Sabri Alişan tarafından Genel Turizm Bilgileri ve Ön Büro Yönetimi alanında bilgiler verilecek.

Editör: HABER MERKEZİ