Şikayet eder misiniz ya da çok şikayet dinler misiniz? Şikayet edenin de şikayet dinleyenin de konuları arttı pandemi sürecinde. Şikayet etmek rahatlatır mı insanı?

 Kimi bireyle bütünleşmiştir şikayet etmek. Her şeyden şikayet eder, herkes de bilir O’nu. Hatta “memnuniyetsiz” bile derler. Bir seçim olmuştur kişi için şikayet etmek. Birine kızsa şikayet eder, ayağı takılsa şikayet eder, yağmur yağsa şikayet eder. Şikayetin dozu da kişiden kişiye değişir. Bir anlamda rahatlama aracıdır da kişi için, öfkesini ifade etmek için kullanır. Biraz düşünelim gerçekte üzüldüğü, kırıldığı, hayal kırıklığına uğradığı, canı yandığı şeylerden mi şikayet eder bu kişi? Yoksa kendince bütün bunlara sebep olduğunu düşündüğü ya da öfke patlamasına denk gelen anda ne varsa onla ilgili mi şikayet eder? Bu da kişiden kişiye değişir. Çoğu kişinin altta yatan farklı sebepleri vardır. Çözümsüzlük, rahatlama ihtiyacı şikayet ettirir.

Duyduğunuz şikayetleri düşünün, kimi sizin için çok basit. “Çözeceğine şikayet edip duruyor” diyorsunuz belki de. Haklısınız çözmek yerine şikayet ediyor olabilir. Bazen “Nasıl çözeceğini” bilmiyordur. “Çocukların, gençlerin her sorununu hemen çözmeyin, onlara sorun çözmeyi öğretin” diyoruz ya bir sebebi de bu. Sorun çözmeyi de çöze çöze öğreniyoruz. Nerden nasıl başlayacağını bilemiyor olabilir. Birçok durumda iletişim becerilerinin yetersizliği de sebep olabilir. Sürekli aynı kişiden şikayet eder fakat çözmeye çabalamaz. O’nun çözümü şikayet edip başkasının çözmesini beklemek. Kimi de sosyal, politik, çevre sorunlarından şikayet eder sürekli ama çözümün parçası olmaya yanaşmaz. Kendi görevinin bu olduğunu savunur. Oysa çözümün parçası olabilse, en azından deneyebilse kendisi de daha çok mutlu olacaktır. Çok şikayet edenler mutsuzdur çoğu zaman çünkü. Sorunlara odaklanır, sorunları görür ve sorunlar içinde kaybolur. O kadar yükü taşımak kolay değildir çünkü.

Değişmek kolay değildir, şikayet etmeyi bırakmak da hiç kolay değildir. Bir yerden başlamaya ne dersiniz? Şikayet etmeyi bırakıp çözümün parçası olabilir misiniz?