Çocukluğunuzda olimpiyatları, Dünya, Avrupa Şampiyonalarını izler miydiniz? Biz ailece izlerdik. Sporcuların başarılarıyla heyecanlandırdık. Favori sporcularımız, ülkeler olurdu. Atletizm en çok izlediğimiz spor dalıydı, hala da öyle, Bu kez bir farklılık var, kendi sporcularımızı da izleyebiliyoruz. Bu da pek çocuğumuzu olduğu gibi beni de çok mutlu ediyor.

İlk madalyamızı 1936’da almışız olimpiyatlarda. Benim aklımda kalan 1948 Londra Olimpiyatları’ndaki başarımız. Örnek gösterilen güreşçilerimiz, okuduğum hayat hikayeleri. Bu başarıyla güdülenen, çalışan ne kadar çok sporcumuz oldu kim bilir? Şimdi başarı hikayesi okunacak, izlenecek çok daha fazla sporcumuz var. Üstelik pek çok farklı dalda. Sporun futboldan ibaret olmadığını vurgulayanların yüzünü güldüren bir sonuç bu. Tabii ki; benim de…

Çocuklara, gençlere mücadele etmeyi öğretmeye çalışıyoruz. Günümüzde çocuğunu koruyan, her şeyi vermeye çalışan aileler arttıkça bunu başarmak biraz zorlaşıyor. Hayatın her alanındaki başarı hikayelerine bakın, çoğunlukla zorluklarla mücadele edenlerin hikayelerini görürsünüz. Spor da diğer alanlarda olduğu gibi düşünce kalkmayı bilenlerin başardığı bir alan. Aile de desteklerse daha da iyi olacaktır elbette. Çaba da gerektirir çocuğun başarmasını sağlamak. Çocuğu spora yönlendirmek, çalışamalarını yapacak yer bulmak, antremanlara götürmek, ihtiyaçlarını karşılamak herkes için kolay olmuyor. Ailelerin dışında, başarılı öğrencilerin okullarda keşfedilmesi, desteklenmesi de gerekli. Çünkü bireysellikten öte ülkemizin de tanıtımı, başarısı da söz konusu.

Spor sadece madalya için gerekli bir alan değil elbette. Disiplini içerir, sorun çözmeyi içerir, başarıya giden yolu planlamayı, takım çalışmasını, yenilgilerde kaçmamayı da öğretir. Bu nedenle bazen ailelere çocuklarının yaşayarak öğrenmesi için spora yönlendirmelerini de isteriz. Anlatmak yetmez her zaman. Çocuklarının akademik başarısını düşürür diye tercih etmeyenler var. Unutmayalım akademik başarı her şey demek değil, üstelik katkısı da olabilir.

2020 Tokyo Olimpiyatları’nın ardından pek çok başarı hikayesi okudum, ilham oldular bana. Sizler de özellikler gençler fırsat buldukça okuyun. Pandeminin ardından, isteksizlik, umutsuzluk hissediyor, hayata olumsuz bakıyorsanız sizin için motive edici olabilir. Olimpiyatlarda başarı gösteren tüm sporcularımızı kutluyorum. Dilerim her geçen gün başarılarıyla gurur duyduğumuz sporcularımız ve destekleyenler artar. Onlardan biri belki de siz olursunuz veya sizin desteklediğiniz bir genç.