Ajda Pekkan'ın 50 yaşına merdiven dayamış bir eseridir, "Kimler geldi, kimler geçti."..
1973 yılında 45lik olarak piyasaya sürülen bu eser sanki günümüzün futbol iklimini anlatmak için yazılmış. Her transfer sezonunda kimler gelip, kimler geçiyor öyle değil mi?

Gelenler, gidenler, gidemeyenler, elimizde patlayanlar, geldiği gibi gidenler... Kısacası bu transfer sezonunda da ne ararsan vardı yine..

En son söylenecek şeyi ilk başta söyleyeyim; Engin ve Nadir transferi tam bir fiyaskoydu. Bu futbolcular katkı vereceği beklentisiyle alınmışsa vah bizim halimize. Neyse ki hatadan erken dönüldü de, Ali Zeki Saruhan'ın bizzat ağzından çıkan cümlelere göre 190.000 TL'lik zararla elimizden çıkardık bu iki futbolcuyu.  Nedir? Nasıl olmuştur? Hangi mantıkla alınmıştır? Kimin vasıtasıyla alınmıştır? Onu ben bilemem. Lakin bu iki ismin alınıp hemen gönderilmesi Rize kamuoyu tarafından kolay kolay unutulmayacak ve sorgulanacaktır. 

"Dörtlü paket"in diğer iki üyesini ayırıyorum. Yasin ve Kemal zaman zaman süre alabilecek kalitede ve yetenekde futbolculardır. Yerli ve düşük maliyetli olmalarını da göz önünde bulundurarak kısmen doğru hamleler olduğunu söyleyebilirim.

Bu transfer döneminde "kemiksiz" 15 yeni isimle kadromuzu güçlendirdik. Bu isimlerden bonservisiyle aldığımız; Jovancic, Emir, Baiano gibi kaliteli yabancılara; Doğan Erdoğan, Selim Ay, İsmail Köybaşı, Kemal Rüzgar ve Yasin Pehlivan'ı ekledik. Ve güzel bir oyuncu grubunu sözleşmeleriyle kadromuza katmış olduk.

Kiralık olarak kadromuza katılan; Fernando Andrade, Godfrey Donsah, Yassine Meriah ve Konrad Michalak gibi yabancı futbolculara; Onur Bulut ve Murat Sağlam gibi yerli isimleri ekledik. Hem bonservisiyle gelen hem de kiralık olarak takımımıza katılan isimlerle bana göre Süper Lig'de ilk 10 sıranın içinde olabilecek bir kadro kurduk.

Bu görece kaliteli kadroya eklediğimiz Dünya starımız Loic Remy'de pastanın süsü oldu. Bu sezon Remy'den hem saha içinde hem saha dışında üst düzey verim alacağımıza inanıyorum. Yıllardır böyle marka bir ismi Yeşil-Mavi formayla izlemenin hasretini çeken taraftarımıza Loic Remy ilaç gibi gelecektir.

Bazı taraftarlarımızın kiralık oyuncuların çok olmasını eleştirdiğini fark ettim. Şunun iyi analiz edilmesi gerekiyor. Artan kurlarla birlikte Türk takımlarının futbolculara yüksek bonservis ödediği zamanlar da geride kaldı. Bugün ligimize baktığımızda bonservis giderlerinin ne kadar düştüğünü görebilirsiniz. Bu durumun bir yansıması olarak bizim gibi takımlar da ara formüller üretmek durumunda kalıyor. Kiralık oyuncularla sezon planlaması yapmak da ekonominin zorladığı bir durum.

Kiralık aldığımız oyuncular; Meriah, Fernando, Donsah elit takımların oyuncuları. Bu futbolculara bonservis ödemeye kalksak, altından kalkılmaz. Bonservis ücreti ödemeden kaliteli oyuncu bulmak da oldukça zor. Bütün takımlar aynı durumda olduğundan ötürü, bonservisi elinde olan oyuncular havada kapılıyor. Elbette hepimiz isteriz bu futbolcuların sözleşmeleriyle birlikte gelmesini. Ancak bazen imkanlar buna müsade etmiyor. Bu konuda karamsar olmaya gerek yok. Örneğin Moroziuk ve Umar Aminu'da ilk etapta kiralanmış, daha sonra bonservisleri alınmıştı. Bu futbolcularda da böyle bir formül uygulanabilir.

Özetlemek gerekirse direkt olarak ilk 11e monte edilebilecek ve rotasyonda kullanılmak üzere alınan oyunculardan kurulu geniş bir havuzu kadromuza kattık. Bana göre aldığımız oyunculardan; Emir, Meriah, Jovancic, Baiano, Donsah, Fernando, Onur Bulut ve Loic Remy direkt olarak ilk 11e monte edilebilecek futbolcular. Kalan oyuncularımız da kadro derinliği oluşturarak zaman zaman Türkiye Kupasında, zaman zaman ligde şans bulabilecek yeterlilikte topçular. 

Belki de son 10-15 yılın en iyi kadrolarından biri kuruldu. Orta sahada Boldrin'le rekabete girecek zaman zaman beraber sahaya sürülebilecek bir oyuncu daha alınsaydı, gerçekten belli bir seviyenin üstünde bir kadro kurulmuş olacaktı. O kadar kusur kadı kızında da olur diyelim... Başkan Vekilimiz Ali Zeki Saruhan'ın, Tomas'ın imza töreninde söylediği gibi nokta atışı transferler geldi. Artık top teknik heyet ve futbolcularda. Hepimize iyi oyun izlettirerek iyi sonuçlar almak ellerinde..

Bize de 'umarım' zevkle onları takip edip desteklemek kalacak..

Kalın sağlıcakla...