Cuma akşamlarının vazgeçilmez dizisi haline gelen Asi’yi ben de severek izliyorum. Pek güzel bir senaryosu var. Yavaş yavaş ilerleyen ama aynı zamanda aksiyonu bol bir dizi… 

Ancak ortada bir sorun var! Asi’nin hikâyesi Jane Austen’in Aşk ve Gurur adlı romanını birebir hatırlattı bana.  Dizinin jeneriğinde de aşk ve gurur temasınsın altı çiziliyor? Acaba bu bir tesadüf müdür? 

Öncelikle kitabı sizlere takdim etmek isterim. Orijinalinde Pride and Prejudice (Gurur ve Önyargı) adını alan bu eser dilimize Aşk ve Gurur olarak çevrilmiş.

Kitapta Elizabeth adlı bir kızın ve ailesinin başından geçenler anlatılır. Elizabeth’e kısaca Lizzie diye hitap ediliyor. Dizideki Asi’nin adının aslında Asiye olduğunu da unutmayın. 

Aşk ve Gurur’un konusunu sizlere özetle anlatmak isterim. “Kardeş olan Bennet’lar  Elizabeth veya Lizzie, Jane, Lydia, Mary ve Kitty annelerinin,  iyi bir koca bulup geleceklerini güvence altına alma hayalleriyle büyütülmüşlerdir. Fakat neşeli ve zeki bir mizaca sahip olan Elizabeth, kendisine düşkün olan babasının da desteğiyle hayatini daha farklı ve dolu dolu yasamak için çabalamaktadır.

Zengin damat adayı Bay Bingley’nin yandaki malikâneye taşınmasıyla Bennet ailesini bir telaş sarar. Bu genç ve soylu delikanlının seçkin Londra çevresi ile askerlerden oluşan arkadaş grubu göz önüne alındığında, Bennet kardeşler için uygun bir es bulmak zor olmayacaktır. Sakin ve güzel olan en büyük kız kardeş Jane, Bay Bingley’nin kalbini kazanmak üzere harekete geçer. Lizzie’nin ise yakışıklı -ancak sonradan anlayacağı üzere ukala- Bay Darcy ile tanışmasından sonra karsı cinslerin savası başlar.

Bu çiftler, pek sık karsılaşıp bir araya gelmelerine rağmen sonuçlar cesaret verici olmaktan uzaktır. Lizzie, kuzeni Bay Collins’in evlilik teklifine hiç de sıcak bakmaz ve babası tarafından desteklense de annesi ile Bay Collins tarafından şaşkınlıkla karşılanan ret kararını verir. Günün birinde Bay Bingley, ardında kalbi kirik Jane’i bırakarak, aniden Londra’ya hareket ettiğinde Elizabeth, ablasını çok üzen bu karardan Bay Darcy’i sorumlu tutar. Ne var ki, kısa bir süre sonra, kardeşleri Lydia’nin sebep olduğu bir aile skandalı, Elizabeth’in gözlerinin açılmasına ve Darcy’nin gerçek yüzünü görmesine neden olur.

Birbirini takip eden bu duygu fırtınalarından Bennet’lar da dâhil olmak üzere herkes nasibini alır ve herkes hayatta neyin gerçekten önemli olduğu sorusunu kendine sormaya başlar.” 

Kitaptaki Bay Darcy dizide Demir rolünü alırken, Bay Bingley Kerim ve Jane ise Defne rolü ile birebir aynı neredeyse. Kitabın yakın zamanlarda bir filmi de çekildi. Bunun dışında 1995’te TV dizisi de yapılmış. Tabii diziye kitabın dışında bazı olaylar da eklenmiş. Örneğin esas oğlan Demir’in teyzesi Süheyla’nın oğlunun Asi’nin babasından olması gibi… 

Dizideki ve kitaptaki karakterlerin ve olaylar birbirleriyle örtüşmesi o kadar dikkatimi çekti ki dizide bir Jane Austen imzası arasam da bulamadım. Bu da benim açımdan hayal kırıklığı oldu açıkçası. Keşke bütün senaryolarımız gerçekten orijinal olsaydı. Ya da alındı olsa da gerçek sahiplerinin ismi bir kenarda anılsaydı.