Gürcistan’ın Kafkas ülkelerine yönelik uluslararası taşımacılık yapan Türk TIR’larına yönelik uygulamalarını protesto eden Hopa Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri Artvin’in Hopa İlçesi’ndeki Sarp Sınır Kapısı giriş çıkış TIR peronlarını her iki yönde ulaşıma kapattı.

Hopa İlçesi’nde Gürcistan üzerinden Kafkaslara açılan Sarp Sınır Kapısı önünde saat 12:30’da toplanan Hopa Ticaret ve Sanayi Odası ile Uluslar arası Nakliyeciler Derneği (UND) üyeleri TIR’ları park ederek TIR giriş ve çıkış peronlarını her iki yönde ulaşıma kapattı. Bu sırada bazı sürücüler ile Gümrük görevlileri arasında tartışma yaşandı.

UND Yönetim Kurulu Üyesi Alişan Ender Toplaoğlu’nun da destek verdiği eylemde konuşan Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Akyürek Sarp Sınır Kapısı’ndan geçerek Gürcistan üzerinden Azerbaycan, Ermenistan, Kırgızistan ve Kazakistan gibi ülkelere giden TIR’ların son birkaç aydır Gürcistan’da çeşitli zorluklarla karşılaştığını belirtti. Akyürek “Gürcü TIR şoförlerine bugüne kadar kendi topraklarımıza hiçbir sorun yaşatmadık. Ancak son aylarda Gürcistan gümrüklerinde TIR’larımızdaki ticari mallar boşaltılıyor, dağıtılıyor, sayılıyor sonra tekrar toplatılıyor. Bu malın aynı kap ve çuval içerisine konulması tekrar mümkün olmuyor. Alıcılar nakliyecimizden bu malı teslim almıyor. Büyük bir zararın eşiğine geldik. Gürcistan yetkilileri ile yaptığımız toplantılarda ‘denetim mekanizması işletiyoruz’ cevabı alıyoruz. Biz buna karşı değiliz. Bizde nasıl denetim varsa Gürcistan’da bir devlet olmanın gereği denetim elbette olsun. Yüklerimiz boşaltıp alıcıya ulaşamaması, aylarca gümrük sahalarında bir belirsizlikle bekletilmesi ve cezalar yazılması ile karşılaşıyoruz. Türkiye’den gelen

kendi TIR’larında ise aynı gümrük sahalarına hiçbir sorun çıkarılmıyor. Bunun iki anlamı var. Bizim nakliyecilerimizin önünü kapatmak, rekabeti ortadan kaldırmak ve kendilerine daha çok fırsat yaratmak. İhraç ürünlerimizin diğer ülkelerin ihraç ürünlerine karşı daha zor ulaşılması yerine teslim edilmesi kolay olmaz bir hale dönüştürmek. Biz otobüslerde, küçük araçlarda, insanlarda sorunlar yaşıyoruz. Bu sorunlarda eksiklerimiz olabilir bunu tamamlayalım.” dedi.

“ANKARA VE TİFLİS’TEKİ YETKİLİLER SORUNU ÇÖZLEMLİ “

Gürcistan ile yaşanan sorunların kangren haline geldiğini Ankara’dan Tiflis’e bütün makamlara anlattıklarını ifade eden Akyürek sözlerine şöyle sürdürdü:

“Her seferinde ‘Bize bekleyin çözülecek’ diye sözler verildi. Ancak Gürcistan gümrüklerinde sorun artarak devam ediyor. Bizim derdimiz Gürcü yetkililerin kendi ülkelerindeki ticaretimizin karşılıklı anlaşma ve usul esaslarına göre yürütülmesidir. Onları zor duruma düşürmek istemiyoruz. Ancak bu yaşadığımız sorunların devamını görmek istemiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir ve ben gereğinin yapılacağını düşünüyorum. Hem Ankara hem Tiflis’teki yetkililerimizden bu sorunları kalıcı bir şekilde çözmelerini istiyoruz. Türk TIR’ları parklarda sıraya alınıyor. Gürcü TIR’ları ise sıra beklemeden transit geçiyor. Türkiye’de bizim TIR parklarında hiçbir ayrım yapılmıyor. Bizde aynı şeylerin olmasını istiyoruz. Bize öncelik tanınsın istemiyoruz. Kendilerine başka ülke vatandaşları nasıl davranıyorsa bize de eşit ve adaletli davranmalarını istiyoruz.”

Sarp Sınır Kapısı’nda başlattıkları eylemlerinin TIR’lar için süresiz olduğunu ifade eden Akyürek Tiflis ve Ankara’dan sorularına cevap gelinceye kadar eylemin süreceğini sözlerine ekledi.

RUSYA İDDİASINA CEVAP

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizi sonrası Gürcistan’ın Türkiye’ye karşı uygulamalarının değiştiği yönündeki iddiaların sorulduğu Akyürek “Uluslar arası sorunların diplomatik yola çözülmesi daha doğrudur. Biz sorunu Gürcistan ile yaşıyoruz. Bir başka ülkeye uluslar arası diplomatik sıkıntı yaratacak bir başka nedene bağlamak bizim işimiz değildir. Bizim sorunumuzu sıkıntımızı daha zorlaştırır. Başka ülke ile Gürcistan’ın başka ülkeyle Türkiye’nin bir sorunu varsa kendi diplomasi ile çözmesi gereken konudur. Biz ticaret erbabı işadamları olarak derdimiz sorunun karşılıklı iletişim, konuşma ve yasalar çerçevesinde çözülmesidir. Ötesini biz inanın burada ne yorum yapmak nede üzerinden bir fikir yürütmek niyetindeyiz. Bizim derdimiz ekmek meselesi. Önümüzdeki ekmeği almaya çalışanlara önümüze durmaya çalışanlara karşı burada eylem yapıyoruz.” dedi.

Grup daha sonra Hopa Gümrük sahasında bekleyişe başladı. Sarp Sınır Kapısı’nda her iki yönde uzun TIR kuyrukları oluşmaya başladı.

 

 

Editör: HABER MERKEZİ