Rize İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, geçen yıl Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi`nde çeşitli konularda toplam 328 adet etkinlik düzenlendiğini söyledi.

Hocaoğlu, yaptığı açıklamada, günümüzde çevresi için bir çekim merkezi olan Rize`nin geleneksel ile yeninin aynı çatı altında toplandığı bir kent kültürünü yaşadığını belirtti.

Bu yapının tam anlamıyla modern bir kent kültürüne dönüşebilmesi için sanayi, ekonomi ve eğitim alanlarındaki gelişmelerin yanında sosyo kültürel yaşamın da zenginleşmesi gerektiğini vurgulayan Hocaoğlu, bu anlamda açılışı geçen yılın şubat ayında Başbakan Recep Tayyıp Erdoğan tarafından yapılan İsmail Kahraman Kültür Merkezi`nin Rize`nin gelişmesi için hedeflenen kent kültürüne ulaşabilmesi açısından önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Geçen yıla kadar gerek donanım gerekse kapasite bakımından yeterli bir tesise sahip olmayan Rize`nin kent yaşamına önemli bir hareketlilik sağlayan kültür merkezinde çeşitli kurum, kuruluş ve derneklerce konferans, seminer, tiyatro, konser, sergi gibi etkinlikler düzenlendiğini belirten Hocaoğlu, ``Geçen yıl Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi`nde çeşitli konularda toplam 328 adet etkinlik düzenlendi. Bunun yanında çeşitli eğitim konuları ile geleneksel sanatlar ve çağdaş sanatlar alanlarında düzenlenen 19 kurs sayesinde bölge insanının daha üretken olması ve aktif bir sosyal yaşamının oluşması yönünde önemli çalışmalar yapılmıştır`` diye konuştu.

Hocaoğlu, Rize halk kültürünün önemli unsurlarının korunması, tanıtılması ve değerlendirilmesi amacıyla başlatılan en önemli çalışmanın ``Kültür Çarşısı`` projesi olduğunu ifade ederek, ``Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi`nde kurulması planlanan Kültür Çarşısı projesiyle yörede unutulmaya yüz tutmuş olan geleneksel el sanatları ve bölgeye has kültürel objeler olan nayla, taka ve kemençenin maketleri, ayrıca başta bal ve çay olmak üzere çeşitli organik tarım ürünlerinin tanıtım ve satışı yapılacak. Böylece bu ürünlerin kültür turizmine kazandırılması hedeflenmektedir`` dedi.

Hocaoğlu, bunların dışında Rize Müze Müdürlüğü`nün 2007 yılı içinde yaptığı kazılar sonucunda İkizdere ve Çamlıhemşin ilçelerinde değişik devirlere ait tarihi çanak çömlek parçaları ile eski bir kente ait olduğu sanılan taş ve seramik parçalarının bulunduğunu ifade ederek, elde edilen bulguların Rize`nin tarihinin aydınlatılması bakımından önemli gelişmeler sağladığını sözlerine ekledi.

Haber : Dilek Aslan 

Editör: HABER MERKEZİ