Devlet Bakanı Faruk Özak, yaptığı açıklamada çayda kullanılan gübrenin bölgede sıkça yaşanan heyelanlara neden olmuş olabileceğini belirtti.

Bölgenin afet kapsamına alınması için bir rapor çıkarılmasının ardından çalışmalara başlanabileceğini ifade eden Bakan Özak, 'Heyelana bölgede ekili olan çay bitkisinin köksüz olması ve çayda kullanılan gübre neden olmuş olabilir. Ağaçların sökülmesinden olabilir. Yanlış yol yapımından olabilir. İnşaat yaparken sağlam zemin bulamadan yapılırsa bunlar heyelanların nedenleridir. Burada bir çok yapı ruhsatlı ancak kırsalda kaçak yapılar mevcut. Kırsal planlamayı çözmeye çalışıyoruz. Ama burası bir belde, kırsal bir bölge değil. Heyelan riski yüksek bir bölge. Ağaçlandırma sorunu en önemli sorundur. Son 10-15 günde çok kurak geçti. Birden yağış alınca toptan göçme yaşandı' diye konuştu.

BÖLGE HELİKOPTERLE İNCELENDİ

Bu arada bölgeye getirilen polis helikopteri ile heyelan bölgesi havadan taranacak. Başbakan Erdoğan'ın tahsis ettiği Başbakanlık uçağı ile Ankara'dan Trabzon'a oradan da karayolu ile Rize'ye gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, beraberinde Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak ve yerel yöneticilerle birlikte heyelan bölgesini incelemelerde bulunduktan sonra heyelan bölgesini helikopterle gezdi.

EVLERİNİ KAYBEDEN VATANDAŞA KİRA YARDIMI YAPILACAK
Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Rize'de ender görülen bir yağış meydana geldiğini belirterek, 'İftar saati aşırı yağış oldu. Bugüne kadar alışılmamış doğrultuda heyelanlar yaşandı. Gündoğdu'nun doğusundan batısına kadar heyelanlar var. Teknik çalışmaları, arama kurtarma ve yol açma çalışmalarından sonra yapacağız. Can kayıplarımız oldu. Acımız çok büyük. Kayıplarımız var, onları arıyoruz. Yaralılarımızda var, onlara da acil şifalar diliyoruz. Şu anda yol açma, enkaz kaldırma ve hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Afete dayalı vatandaşı koruyacak planlamalar yapmalıyız. Aksi taktirde daha büyük yağışlarda daha büyük sorunlar yaşanabilir. Kimler ne zarar görmüşse o tespit ediliyor. Ankara'dan acil bir para gönderilecek. Gerekli yerlere harcanacak. İlk planda evlerden çıkan vatandaşların kira paraları hemen ödenebilir. 6 ay yada 1 yıl evlerine giremeyeceklerse bunların tespitleri yapılacak ve kiraları ödenecek' dedi. 

Editör: HABER MERKEZİ