Çay üreticileri Hükümet’ten 2010 yılı yaş çay taban fiyatı olarak 1 TL, destekleme primi olarak da 25 kuruş isteyecek.

Rize Ziraat Odası Meclisi bugün Oda Başkanı Nevzat Paliç yönetiminde toplanarak Hükümet’ten 2010 yılı için isteyecekleri yaş çay taban fiyatı ve destlekleme primi isteklerini belirlediler. Paliç, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, Ordu’dan Sarp’a kadar bölgede faaliyet gösteren çay sektörüyle yakından ilgilenen tüm sivil toplum örgütlerinden görüş alındığını ve 2010 yılında Hükümet’ten istenecek fiyatı belirlediklerini söyledi. Nevzat Paliç, alınan görüşler doğrultusunda 2010 yılı yaş çay taban fiyatı olarak 1 TL, 25 kuruş da destekleme primi verilmesi gerektiğini tespit ettiklerini ifade ederek “Bilindiği gibi her yıl Tarım Bakanlığı bizden bir taban fiyat istemektedir. Tarım Bakanlığı’na bu fiyatı sunacağız ve bu Bakanlar Kurulu’nda görüşülecek. 2009 yılında yaş çay taban fiyatına yüzde 6.5 artış yapılmıştı. Destekleme primi ise yüzde 1.5 arttırılmıştı. 2009 yılında çaya verilen fiyat enflasyonun çok altında olmuştu. Ülkemizdeki diğer ürünlerdeki artışlara bakıldığında 2010 yılı için istediğimiz bu fiyat normaldir. Çay fiyatında geçmişten gelen bir düşüklük vardır. Geçmişte değeri verilmemiştir. Geçmişten doğan bu açığın kapatılması için de talep edilen bu fiyatın verilmesi doğru olacaktır” dedi.

Paliç, Hemşin’de üretilen organik çayın taban fiyatı için ise bir fiyat çalışması yapmadıkları ancak belirledikleri mevcut fiyatın üstünde bir fiyat verilebileceğini sözlerine ekledi. Hükümet, 2009’da yaş çay taban fiyatını 79 kuruş olarak belirlemiş, 11.5 kuruş da destekleme primi vererek üreticiye kilo başı 90.5 kuruş ödeme yapmıştı.

Öte yandan yazarımız Cem Kazmaz son yazısında belirlediği yaş çay fiyatı ile Rize ziraat odasının belirlemiş olduğu fiyatın aynı olduğu gözlendi. Ayrıca Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ne verilen önerge dede aynı fiyatın istenmesi dikkat çekti.  

 

Editör: HABER MERKEZİ