Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, dernek olarak yaş çay fiyatının gübre fiyatıyla orantılı olmasını istediklerini söyledi.

Mavi, bir ton gübrenin bin 150 lira civarında olduğunu, bu nedenle yaş çay fiyatının en az 1,15 lira olması gerektiğini vurgulayarak, “Bölge insanının, özellikle de Rizeli’nin çaydan başka geliri yok. Fiyat verilirken bu göz önüne alınmalıdır” diye konuştu.

Yaş çaya istedikleri fiyatın verileceğinden endişe duymadıklarını ifade eden Mavi, “Geçen yıl yaş çay fiyatı, beklentimizin altında olduğu için ÇAYKUR Genel Müdürlüğü önünde eylem yapmıştık. Biz hiçbir zaman eylem hazırlığı yapmayız. Ama istediğimiz fiyatın verilmemesi halinde de tepkimizi ortaya koyacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Mavi, yaş çay fiyatından daha önemli konunun sektördeki özel firmalarla ilgili sorunlara çözüm getirilmesi olduğunu belirterek, “Çayımızı verdiğimiz özel firmaların paramızı ne zaman verecekleri belli değil. Ayrıca çoğu zaman para yerine kuru çay veya gıda veriyorlar. Bunun bir düzene sokulması gerekir. Üreticiden alım yapmaya başlamadan önce nasıl ödeme yapacaklarını bildirmeleri gerekir” diye konuştu.

Editör: HABER MERKEZİ