Dilek ASLAN

Rize İli Arı Yetiştiricileri birliği başkanı Fevzi Civaoğlu ve Birliğin Yönetim Kurulu üyesi Hakan Birben Vali Kasım Esen’i Makamında ziyaret ettiler.
 


Rize İli Arı Yetiştiricileri birliği başkanı Fevzi Civaoğlu Birliklerinin 2002 yılında kurulduğunu ifade ederek, “Birliğimize 540 kayıtlı üye vardır. Bunların 35.100 arılı kovanı bulunmaktadır. İlimizde yaklaşık yıllık 800–1.000 ton bal üretildiği anlaşılmaktadır. Birliğimiz, İl Özel İdaremizin desteği ile Gülbahar Mahallesi Meşe Sokak Meşe Apartmanı no: 16 adresinde; günlük yaklaşık 480kg ve yıllık 144.000 kg bal dolum ve paketlemesi imalatı yapan tesisi mevcuttur. Ayrıca İl Özel İdaresinin 120 Milyar desteği ile Bal Analiz Laboratuarı kuruldu. Birliğe Üye olan herkesin balları burada tahlil edilecektir.” dedi.

Ziyarette konuşan Rize Valisi Kasım Esen “Rize’de üretilen balları analiz ettirdiklerinde bazılarında sanayi atıklarına rastlandığını belirterek, “Bunu araştırdığımızda Bal Mumunu saklarken kullanılan Naftalin ile Bal sağımı sırasında kullanılan dumanın Plastik atıklarından yapıldığı anlaşılmıştır. Üreticilerimizin bu iki konuya dikkat etmelerini istiyoruz. Ayrıca Arıcılıkta Organik Bal Üretimi yapılan bölgelerde suni tatlandırıcı yiyecek atıklarını, poşetlerini, ambalajlarını yerlere atmamaya özen göstermeliyiz. Rize’de arıcılığın sağlam temeller üzerinde oturması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” dedi.



Editör: HABER MERKEZİ