Belarus’un Başkenti Minsk’te yapılan Dünya Çay Şampiyonası’na Türk çayını temsilen Rize Ticaret Borsası Meclis Başkanı Resul Okumuş ve Genel Koordinatör Hasan Önder katıldı. Şampiyonada çay demleme, sunum kültürlerinin yansıra çay ile ikram edilen yiyecek ve tadım branşlarında yarışmalar yapıldı.

Dünya çaylarının yarıştığı şampiyonanın jüri üyeliğini yapan Okumuş, Dünyada ki çay üreticilerinin buluştuğu önemli bir organizasyonda Türk çayını tanıtma imkanı bulduklarını, Türk çayının katılımcılar tarafından çok ilgi gördüğünü söyledi. Ayrıca Okumuş, Dünyanın çeşitli ülkelerinin çaylarını tanıma fırsatı yaratan şampiyonada insanların çaya verdikleri önemi daha iyi anladığını belirterek böyle organizasyonların gençleri alkolden uzak tutup sağlıklı içeceklerine yönlendirdiklerini vurguladı.

Şampiyonanın en ilgi çeken bölümlerinden biri Türk Çay Sanayisi ve Kültürü üzerine Önder’in yaptığı  inter aktif sunum oldu. Özellikle ince belli bardak, çift demlikle misafirlere sunulan Türk çayı tadı ve aroması çok beğenildi. Ayrıca sunumun ardından Türk çay kültüründe önemli yeri olan çay askısıyla dolu bardakları çevirme etkinliğe renk kattı.

Şampiyonda Türk heyetinin yaptığı ikili görüşmelerde; dünya da çay tüketimin artma eğiliminde olduğu, kalite odaklı, farklı ürün çeşitleri ile pazara erişimin çok kolay olacağı belirtildi. Ayrıca şampiyonaya katılan Türkiye Minsk Büyük Elçiliği Ticari Ataşesi Fatih Turhan, Serdar Küçük ve iş adamı Bünyamin İleri Beyaz Rusya’nın Türkiye’ye yoğun ilgisinin olduğunu ve Türk Çay kültürüne yakın demlemenin ilgi göreceğini ve Türk çayının pazarda yer bulacağını vurguladı.

Şampiyonanın finalinde demleme, sunum, çayla eşleşme ve tadım alanında birinci olan yarışmacılara Borsa Meclis Başkanı Resul Okumuş, Genel Koordinatör Hasan Önder ve Neşe Çay’ın Yönetim Kurulu Üyesi İdris Abanoz tarafından Türkiye’nin siyah çayı, yeşil çayı ve beyaz çayı hediye edildi.

 

Editör: HABER MERKEZİ