AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik’in Şimşirli HES projesinin durdurulduğunu açıklaması İkizdere'de sevinçle karşılandı.

Mimar Mühendisler Grubu Genel Başkan Yardımcısı ve İkizdere Derneği eski Başkanı Kadem Ekşi, AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik’in, bugün düzenlediği basın toplantısında 'Şimşirli HES Projesi durduruldu' açıklamasının İkizdereliler'i memnun edip sevindirdiğini söyledi. Ekşi, şöyle dedi:

“Vadime Dokunmayın' diyen İkizdereliler, Şimşirliler, ısrarla ve inatla doğal yaşam alanlarının yok olmaması ve maden sularını korumak için mücadele etti. 3 megavat bile enerji üretemeyecek 1 bardak suda fırtına koparıldı. Ülkenin gündemi gereksiz yere meşgul edildi. Şimdi gelinen noktada Başbakanımızın talimatı ile Şimşirli HES Projesi'nin durdurulduğu açıklandı. Bu kararı çok önemli. Gerçekten kantarın topuzunun kaçmaması için tüm doğal yaşam alanlarının sağlıklı bir merkezde havza planlaması yapılarak ele alınması gerekiyor. Bu işlerden lisansçılar ve çantacılar arındırılmalıdır.'

'ŞİMŞİRLİ HALKINA MARUZ GÖRÜLEN ŞİDDETİ KABUL ETMİYORUZ'

Şimşirli gibi samimi insanların doğal yaşam alanları için insani ve vicdani olarak ortaya koydukları çığlığa kulak verilmesi gerektiğini ifade eden Ekşi, 'Bu insanların haksız yere maruz kaldığı bu şiddeti asla kabul etmiyoruz. Bunu kınadığımızı belirtmek istiyoruz. O insanlar muhafazakar, ülkesi ve vatanı için önde koşan insanlardır. Bu muameleyi asla hak etmiyorlar' ifadelerini kullandı.

'ORTAK AKILLA YENİ BİR ÇIKIŞ YAKALAMALIYIZ'

Mimar Mühendisler Grubu Genel Başkan Yardımcısı ve İkizdere Derneği eski Başkanı Kadem Ekşi, hükümetin Şimşirli HES Projesi'ni durdurma kararını çok önemsediklerini anlattı. Ekşi, bundan sonra ortak akıl ve vicdan ile hareket ederek yeni bir çıkış yakalamaları gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti:

'Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bir ortak aklı inşa etmesi lazım. Bu üst akıl, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlığının birkaç megavat elektrik üretecek santrallerle karşılanmayacağı gerçeğini ortaya koymalıdır.Enerji politikalarımızın doğal yaşam alanlarını koruması lazım. Karadeniz vadileri birer bire yok oluyor. Solaklı Vadisi’nde bunu görmek mümkün. İkizdere Vadisi’nde 24 HES projesi yapımı planlanmıştı. Bu HES’lerin hayata geçirilmesi halinde 45 kilometrelik vadi yok olacaktı. İkizderelilerin mücadelesi ile bunların bir çoğu mahkemelerce durduruldu. Bundan sonra çözüm odaklı düşünülmeli ve havza planlaması mutlaka yapılmalıdır. Biran önce küçük megavatlı HES projelerinin yapılmaması için yasal düzenleme hayata geçirilmelidir. Bu yönde adım atan sayın Başbakanımıza bölge halkı adına teşekkür ediyoruz.'

 

Editör: HABER MERKEZİ