Siz Başbakanın erken seçim yok, seçim zamanında yapılacak sözünü pek kaale almayın. Yapılan çalışmalar ve seçim yatırımları olabilecek bir baskın yani erken seçim için.

    
Daha dün 50 bin öğretmen alınacak, kamuda emekli olanların yerine 100 bin yeni personel alınacak sözleri ufukta gözüken seçimin sinyalidir. Hükümet 8 yıldır niye 100 bin eleman almadı da şimdi giderayak kadroları açmaya başladı.

    
Oysa daha birkaç ay önce Ankara sokakları kapatılan TEKEL işçilerinin işsiz kalma ve açlık kaygısı ile inliyordu. Eleman fazlası, açığı var ise TEKEL işçisinin suçu neydi. Adamlar karda kışta ekmeğimizle oynamayın diye cansiperane mücadele verdi. Kadro şişkinliği o zaman vardı da TEKEL işçisinin gitmesiyle mi her şey sütliman oldu.

   
Bu insanlar o kadar aptal değil.

   
Emekli, çalışan yani bordrolunun hali belli. Hükümet her ne kadar görmek istemese de maddi sıkıntı gerçekten had safhada. İnsanlarımız büyük sıkıntı çekiyor. Piyasada ve vatandaşta Ankara’dan çizilen pembe tablo hiç yok. Kimin maaşı kendisine yetiyor. AKP ‘nin Ankara’daki elit tabakası lüks içinde yaşarken bordro çalışanlarının sefalet içinde yaşamasına neredeyse göz yumuyorlar.

    
Açılım adı altında Habur’dan giriş yapan PKK militanlarına gösterilen müsamaha ve tavır, kanunlara karşı boynu kıldan ince olan işçi, memur, esnaf, köylü gibi çalışan kesimden esirgenmiştir. 

     
Rize’deki esnafın kan ağladığını, siftah yapmadan kepenk kapadığını AKP de siyaset yapanlar bilmiyor mu?

    
Başbakan Rizeli dedik Rize’ye hangi avantajı oldu. İş yerlerimi arttı. Özel bir teşvik mi verildi. Öğretmen eksiği mi kapatıldı. Öğretmen açığı günü kurtarırcasına vekil, sözleşmeli denen ne olduğu belirsiz statüyle geçiştiriliyor. Ovit Yolu, Rize Limanı, Tersane ve Organize Sanayi Sitesi mi başladı veya yapıldı da haberimiz olmadı. Sizler söyleyin Allah aşkına. Başbakanın şehri böylemi olmalıydı.

   
2011 deki maça hangi yüzle sahaya halkın karşısına çıkacaklar bilmiyorum.

    
2 senedir Rize-İkizdere karayolu tarlayı andırıyor. Devlet ricali Başta Sn. Valimiz olmak üzere bu yolun bozukluğundan dolayı İkizdere ilçesine gitmek istemiyor. AKP teşkilatı olarak Başbakanı İkizdere’ye getirmek istemiyorsunuz zira yolu çok bozuk, görürde sizlere belki kızar diye. Ayrıca Sn. Başbakan özel uçağa alışmış bu yolda rahatsız olur.

    
Seçim yakında dedim, Rize’mizde de aday adayı isimleri duyulmaya başladı. İktidar partisi revaçta ya öncelikle burada yer bulmanın telaşı ve endişesi içinde adaylarımız.

    
AKP Rize teşkilatında gerçekten hummalı bir araştırma, geliştirme, gezme ve halka açılma çalışması var. Gerçi Başkan Hasan KARAL ikinci kez işbaşına geldiği günden beri gerçekten durmuyor. Fakat bu kez daha bir hızlı tanıtım ve istişare toplantıları hızlanmış.

     
Rize’den yazan birisi olarak bizde mümkün olduğunca siyasi nabız yoklamaları yapıyoruz. Gözlemimi ilerde daha açıkça ortaya koyacağım fakat gerçek şu ki 2007 yılında Milletvekili adaylığında 3.sırada yer bulan Hasan KARAL başkana yapılan haksızlığın bu kez giderilmesi isteniyor. Çünkü gönderdikleri Milletvekillerinin Başkan kadar etkili olmadığını veya olamadığını ve Rize’nin sorunlarına uzaktan baktıklarını söylüyorlar.

    
Milletvekillerine ulaşamadıklarından dertli vatandaş. Milletvekiline ulaşmak için illaki AKP yöneticisi mi olmak lazım sözünü çok sık duyuyoruz.

    
Bazı gazetelere de yansıdığı şekliyle 2011 seçimlerinde Rize’den potansiyel aday olarak adı geçen ve ön plana çıkan isimler var. Her biri birbirinden değerli ve önemli şahsiyetler. Bazısı gerçekten mütevazı bazısı ise çok havalı. AKP ve Rize’yi ben yarattım havasında olanlar değil 2011 seçimini bir dahaki Belediye seçimini bile rüyasında zor görürler.

    
2011 Ankara’ya gidecek Rize yolcusu aday isimlerine gelince,

   
Yukarıda da dediğim gibi Hasan KARAL banko aday olmalı. Çalışma temposu en öndeki adaydır ve yıllardır bu partiyi sırtında taşıyor.

   
Halil Bakırcı Başkan, her ne kadar her ortamda Mesut YILMAZ’I rakip görüyor ise de kanımca bu iyi bir gelişme değil. Sn. Mesut YILMAZ bu ülkeye iyi veya kötü Başbakan olarak hizmet yapmış bir şahsiyettir.

    
En önemli hizmetlerden Samsun-Sarp Sahil Yolu ve Rize Araştırma Hastanemiz onun eseridir. Allah gecinden versin ama öldükten sonra dahi bu eserler sayesinde rahmetle anılacaktır. Aynen amcası İzzet AKÇAL gibi.

   
Bugün işbaşında bulunan AKP kadroları olarak sizlerde hayırla yâd edilmek isterseniz Rahmetli Menderes’in 60 yıl önce açtığı RİZE-ERZURUM karayolu üzerindeki OVİT Yolunda 12 ay ulaşım sağlayın. Kalıcı bir eseriniz olsun. Karayolunu kış mevsiminde açık tutacak işlem yaptırın ki bu Millet değil yıllar asırlar bile geçse hayırlı dualarını sizlerden esirgemeyecektir.

   
Burada rahmetle anmak isterim. İkizdere’de 1955 yılında temeli atılıp,1961 yılında hizmete açılan bugün ZORLU tarafından işletilen HES Başbakan Rahmetli Menderes’in, Rize Milletvekili ve Devlet Bakanı İzzet AKÇAL ile 1950 li yıllardaki DP iktidarının Rize İl Başkanı ve İl Genel Meclis Üyesi olan Rahmetli Yusuf KÖSOĞLU’ nun eseridir. Mesut YILMAZ kadar uzun süre Rize Milletvekilliği yapan başka bir isim yoktur. Kendi Genel Başkanı dahi Rizeliyim der ama Rize Milletvekili değildir. Rize’ye hizmet için önce Rize’den seçime girmek ve seçilmek lazımdır, bu gerçeği herkesin bilmesinde fayda vardır. Rize Belediyesindeki 2 dönem yaptığı hizmetler eğer halkın gözünde iyi ise aday olmaması konusunda sıkıntısı olmamalı. Aday olursa seçilir mi o günkü sandığa bakmak lazım.

     
Halen Milletvekili olan Hayatı Yazıcı, Nusret Bayraktar, Hasan Kemal Yardımcı, Ali Bayramoğlu, Lütfü Çırakoğlu ve eskilerden Abdülkadir Kart, İmdat Sütlüoğlu, Bürokratlarımızdan Maksut Mete, THY Genel Müdürü Temel Kotil adları geçiyor.

     
Yerelde İl Genel Meclis Başkanı Rahmi Metin, Çayeli Belediye Başkanı Rıza Çakır ve Ardeşen Belediye Başkanı Mümtaz Sinan, Kalkandere Belediye Başkanı Nihat ÇOLAK, Fındıklı Belediye Başkanı Adnan ÖZBALABAN Rize den aday olabilecek isimler arasında yer alıyor. Herkes aday olmak ister ama kapasitede önemlidir.

     
Yukarıdaki İstanbul milletvekillerinin Rize’den aday olmalarına gerek yoktur. Onlar İstanbul’dan zaten listeye girer. Son dönemde çok hayırlı hizmetler yapan Yardımcı Ailesi için Rizeliler gerekeni yapar. Hakkında hiçbir şaibe olmayan Sn. Hasan Kemal YARDIMCI’ nın halkımızın gönlünde özel bir yeri vardır. İstanbul, Ankara veya Rize SN. YARDIMCI için fark etmez diyorum.

      
Bakan Hayati YAZICI ve yıllardır İstanbul’dan dan dan siyaset yapan Nusret BAYRAKTAR’IN Rize’de listeye girmesi bence zordur.Bugüne kadar Rize için ne yapmışlar ki şimdi gelip aday olacaklar.  Şimdiki Vekillerden Ali BAYRAMOĞLU ve Lütfi ÇIRAKOĞLU süresini doldurmuştur. Seçmenin 2007 seçimlerinde büyük ümitlerle OY verdiği bu vekillerimize kaç puan verilir derseniz Rize parkında oturan vatandaş ve esnafı on dakika dinlemeniz yeterlidir. ÇAYKUR ile gündeme gelmekten başka bir iş de yapmış değiller.

    
Ankara yolcuları yazımız devam edecek.

 

(İSMET KÖSOĞLU)

 

Editör: HABER MERKEZİ