Mustafa BAYRAK

Ulusal Çay Konseyi Başkanı Bayram Ali Bayramoğlu, çay sektörü kadar kendi ayağına kurşun sıkan bir başka sektör olmadığını söyledi.

Bayramoğlu, Rize Ticaret Borsası Salonu'nda yapılan Çay Borsası Bilgilendirme Toplantısında yaptığı konuşmada, son iki yılda çay sektörünün düzene girmesi için 20 toplantı 5 arama konferansı düzenlediklerini belirtti.

Çay sektörünün kurtulması için yapılan çalışmaların beklenen başarıya ulaşmadığını ifade eden Bayramoğlu, ''Çay sektörü kadar kendi ayağına kurşun sıkan bir başka sektör yok. Çay sektörünü kurtarmak için birlikte hareket ettiğiniz insanlar, sektörünün kurtulamaması arkanızdan büyük çaba harcıyor. Birlikte hareket etmedikçe bu sektör böyle ayağa kalkmaz. Spotçuluktan da kurtulmaz. Bu şekilde devam edildiği taktirde hem kendilerine hem sektöre zarar verecekler'' dedi.

Çay üreticilerinin ''Bizi bu özel sektörden kurtarın'' diye serzenişte bulunduğunu ifade eden Bayramoğlu, ''Bu sektörün hak ettiği bir şey değil. Özel sektörün yok olması çayın sorunlarını daha da artıracak, sektör çok daha kaotik bir döneme girecektir. Bunun için çay sektörünün önde gelenleri bir araya gelerek bu sektörün kurtulması için ortak paydada buluşması gerekmektedir'' diye konuştu.

Çayın geleceğini garanti altına almanın en önemli başlıklarının ''Çay Kanunu, Çay Borsası ve Havuz Sistemi'' olduğunu kaydeden Bayramoğlu, şöyle devam etti:

''Çıkarılacak çay kanunu ile yenilikler yapmak zorundayız. 2010–2020 yılları arasında maliyeden yeteri kadar kaynağı alabilirsek, budama sistemini ortadan aldırarak kökünden sökerek yeniden çelikleme yapabileceğimiz sistemi hayata geçirmek istiyoruz. Yüzde 15 çaylıkları ve toprağı yenileyerek 10 yılda çalışmayı tamamlamak istiyoruz. Yaklaşık 2–3 milyar TL bir kaynağı maliyeden alabilirsek bunu hayata geçirmek istiyoruz. Bu çalışma toprağın yıpranmışlığını gübrelemeden gördüğü zararı da ortadan kaldırmış olacak. Kurulacak Çay Borsası ile üreticilerin ortak değerler üzerinden hareket etmesini sağlayacağız. Çay Borsası tek başına kurulması bir anlam ifade etmez. Üretilen çay satılmadıkça sistem işlemez. Havuz sistemi ile içeride oluşturulamayan birlikteliğin diş ticaret temelinde bir marka oluşturarak özel sektörün birlikte hareket etmesini sağlamalıyız. Batı'da ÇAYKUR pazar payı çalışmasını yürütürken, özel sektör Türkî Cumhuriyetlerinde birlikte pazar oluşturma gayreti içerisinde olmalıdır. Bu üçlü sacayağı oluşturarak Çay Borsası'nı 2010 yılı yaş çay sezonuna yetiştirmek istiyoruz.''

Konuşmaların ardından dünyada faaliyet gösteren çay borsaları ile ilgili bilgi verildi. Yaklaşık 10 kişilik bir heyetin bir aylık bir çalışma yürüteceği ifade edildi.

Editör: HABER MERKEZİ