Arıcılar Birliği Başkanı Fevzi Civaoğlu, bitki çeşidinin fazla olmasından dolayı Türkiye'de en güzel ve kaliteli balın Rize'de üretildiğini söyledi.

Hava şartlarının iyi gitmemesi nedeniyle bal rekoltesinin bu yıl yüksek olmadığını vurgulayan Civaoğlu, 'İlimizdeki arıcılar ortalama bin ton civarında bal üretebilir. Havaların sisli ve yağışlı olması sonucu bal üretimi az oldu. İyi bal üretilebilmesi için bir kovanda 80 bin civarında arı olması lazım. Ancak hava şartları elverişsiz olduğu ve bu rakama ulaşılamadığı için fazla bal üretilemedi. Bundan dolayı da bu yıl 600 ton civarında bal üretimi gerçekleştirilebildi.' diye konuştu.

Rize´de ağırlıklı olarak kestane balı üretildiğini belirten Civaoğlu, şunları söyledi: 'Rize´de iklim ve doğa şartlarının iyi olması, bitki flora ve faunası açısından oldukça zengin olması, pek çok endemik bitki bulunmasından dolayı belki de Türkiye'nin en iyi balı üretiliyor. Rize'nin balını meşhur eden de endemik bitkilerin çokluğu. Özellikle ilin yüksek kısımlarında elde edilen bal, daha da kaliteli oluyor. Dünyaca ünlü Anzer balı da ilimizde üretilmekte. Bu da ilimizin balının kaliteli olduğunu gösteriyor.'

Editör: HABER MERKEZİ