2010 yılı ihracat rakamlarına göre Rize, ihracatını yüzde 34 artırdı. 2009 yılında Türkiye'nin ihracatında 261 milyon 852 bin 684 liralık bir paya sahip olan Rize, bu yıl ihracatını yüzde 34 arttırarak 349 milyon 874 bin 793 liraya çıkarttı.
 
Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu, 2010 yılının ilin ihracatı açısından çok verimli geçtiğini ve yeni yıla ihracat rakamlarını yükseltmek adına daha umutla baktıklarını söyledi.
 
İhracatta yüzde 34’lük bir büyümenin kendileri açısından tatmin edici bir rakam olduğuna dikkat çeken Ofluoğlu, “Tabii bu yüzdelik kısmın artmasında devamlı ihracatta bulunduğumuz Gürcistan ve Azerbaycan gibi bize yakın ülkelerin ekonomik krizden fazla etkilenmemesinin payı oldukça büyük. Bu durum da bizim ihracatımızın artmasına vesile oldu. Bu ülkeler, bizim ihracattaki hedeflerimiz açısından çok önemli pazarlardır. Biz de elimizden geldiği kadar bu pazar içerisinde var olmaya ve kendimizi geliştirip büyütme gayreti içerisinde olacağız.” dedi. Rize’nin ileriki yıllarda ihracatta adından daha çok söz ettiren il olabilmesi için birçok ihraç ürününü kendi bölgesinden temin etmesi gerektiğini belirten Ofluoğlu, “Eğer bu ihraç ettiğimiz ürünlerin belli bir kısmını burada üretmeyi başarabilirsek önümüzdeki yıllarda ihracat rakamlarımız daha da yukarılara tırmanacaktır. İhracatımızın artmasında madencilik alanında Çayeli Bakır İşletmeleri (ÇBİ), çok aktif bir rol aldı. Bunun yanında inşaat malzemeleri, yaş sebze-meyve ve gıda sektöründe de ihracatımız var ama maalesef baktığımız zaman bu ürünlerin birçoğu ilimizde üretilmiyor. Biz burada bir lojistik görevi görüyoruz. Bu durumda sadece nakliyecilik sektörümüz gelişiyor.” diye konuştu. OSB ŞART Ofluoğlu, Rize’de kurulması planlanan ancak bazı yerel sıkıntılardan dolayı hukuk süreci başlatılmış olunup yargı engeline takılan Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’nin ilin kendi ürünlerini üretebilmesi adına büyük yarar sağlayacağına işaret etti. Ofluoğlu, şunları söyledi: “OSB için artık hukuk sürecinin bitmesini bekleyeceğiz. Ortadaki aksaklıkların giderilmesi halinde OSB bölgenin büyük bir kazanımı olacaktır. OSB’miz ile birlikte 30’a yakın fabrika kurulacak. Ve ülkemizin en önemli sorunu olan işsizlik sıkıntısında bu bölgemiz çok aktif bir rol alacaktır. OSB sayesinde 2 bin 500 e yakın vatandaşımız istihdam edilmiş olacaktır. İlimiz yapısı itibariyle çok büyük bir sanayi şehri olamaz ancak OSB sayesinde kendi ilimizde üreteceğimiz ürünlerle beraber istihdama önemli katkılar sağlayacağımızdan şüphem yoktur.”
Editör: HABER MERKEZİ