Deprem Dede Ahmet Mete İşikara Rize de sel ve heyelan bölgelerinde incelemelerde bulunacağını söyleyerek” Rize sel ve heyelanlarla yaşamasını bilmeli, burada vereceğimiz eğitimlerle amaç daha az can kaybı vermek, İstanbul gelecek depreme hazır olmalı, her gün biraz daha depreme yaklaşıyor” dedi.

Kızılay etkinliği çerçevesinde Rize ye gelen eski Atom Enerjisi kurumu başkanı Ahmet Mete İşikara Rize’nin sel ve heyelanlarla yaşamak zor zorunda olduğunu söyledi.

Kızılay baş danışmanı Ahmet Mete İşikara Rize valiliğini yaptığı ziyarette Rize valisi Seyfullah Hacimüftüoğlu na Kanuni ve Haburabi fermanlarını vererek “ O dönemlerde dahi gelişi güzel ev yapanlara cezalar veriliyordu. Günümüzde gelişi güzel ev ve binalar yapılmakta” dedi.

Valilik toplantı salonunda basın mensuplarını bilgilendiren İşıkara “ Gündoğdu afetini ucuz atlattınız, daha önceden yapılan uyarılar ve iftar saati olması nedeniyle fazla can kaybı olmadı.. Rize ve Karadeniz sel ve heyelanla yaşamak zorunda. Nasıl Türkiye depremle yaşamayı öğrendiyse Karadenizli de bunu öğrenmeli.  Rize yeni yapılanma  konseptine gitmeli, gitmeli şu an ki konseptle selin önüne geçilmez, yerden değil havadan yer kazanmalı, yüksek binalarla dağınık yerleşimin önüne geçilmeli” dedi.

RİZE DEPREME UZAK DEĞİL

Ahmet Mete İşikara Rize nin deprem hattına sadece 100 km mesafede olduğunu söyleyerek” Gölcük deprem fay hattına Avcılar 100 km mesafedeydi, ancak 6 şiddetinde deprem oldu, 600 kişi hayatını kaybetti, deprem fay hatları değişiyor ve Rize şu an 4 bölge deprem hattında, Kuzey deprem fay hattı Rize ye sadece 100 km mesafede, etkilenmez diye bir şey yok. Rizeli deprem kuşağında değilim diye malzemeden çalmasın, bölgede 12 lık demir yerine 8 lık demirler kullanılıyor. Deprem kuşağında değiliz diye depreme dayanıksız evler, binalar yapıyor, bu alışkanlıktan vaz geçilmeli” dedi.

Yerel yöneticileri eğitime geldiklerini söyleyen İşikara “ Yerel yönetimlere dediğim bir söz var, “Oy kaybedin can kaybetmeyin” Rize de eğitim semineri vereceğiz, öncelikle yerel yöneticileri eğiteceğiz onlarda halkı eğitecek” dedi.

 Gazetecilerin Rize de kazanılan dolgu alanında şehrin yüzde 30 nüfusunun yaşadığı sorusuna ise “ Yapılan çok katlı binalar yanlış, bu binalarda deniz suyu demiri çürüttü. Bu bölgeler risk altında” dedi.

DEPREM HERGÜN YAKLAŞIYOR

İstanbul a depremin her gün daha yaklaştığını söyleyen Ahmet Mete İşikara “ Milli eğitim önlemini aldı, bazı okulları yıktı yenisini yaptı, bazılarını ise sağlamlaştırdı, aynısını sağlık bakanlığı için diyemem, bazı viyadükler sağlamlaştırıldı. İstanbul da olabilecek bir deprem de devlet 3 günde kendini toparlamalı, girişleri yasaklamalı, borsa yi hemen faaliyete geçirmeli, geçirmediği takdirde ekonomi çöker, şu an İstanbul da 13 milyon insan yaşamakta, İstanbul un alt yapısı bunu kaldıramaz. Deprem anında İstanbul yasak şehir olmalı ve girişler yasaklanmalı çıkışlara izin verilmeli. İlk 24 saat deprem sonrası çok önemli” dedi.

Rize valisi Seyfullah Hacimüftüoğlu ise Kızılay ile ortaklaşa halkın sel ve heyelan konusunda bilinçlendirilmesi çalışmalarını başlattıklarını söyleyerek” Rize de deprem den çok heyelan ve sel var, bu konuda halkımızı bilinçlendirme çalışmaları başlattık” dedi.

 İşikara daha sonra Gündoğdu sel bölgesine giderek incelemelerde bulundu.

Editör: HABER MERKEZİ