İlyas GÜR

Özel sektör fabrika sahipleri Ali Kalander. Mehmet Öksüz, Ramazan Öztürk” Çay üzerinde oyun oynanıyor, 4 sürgün çayının kalitesiz olduğunu kimse söyleyemez. Söylemeleri için üretimden gelen çayı kontrol etmeleri gerek. Hiç kimse kontrole gelmedi. Piyasada 200 bin ton dolayında çay var çay üreticisinin başka geçimi yok. Bu ürün ne olacak. Rize millet vekili Ali Bayramoğlu neye göre karar veriyor. Çay üreticisi buraya başka ülkeden gelmedi” dediler.

4 Sürgün ile ilgili  Rize valisi Kasım Esen in yayınladığı bildiri  de  4 sürgün alımı yapılmayacağı yapan sektör hakkında ise yasal işlem yapılacağı bildirilmesinden sonra Tarım il müdürlüğü ekipleri  özel sektörlere ait çay fabrikalarını gezerek fabrikalara tebligatta bulunurken  Güneysu bölgesinde faaliyet gösteren özel sektör çay fabrikaları sahipleri  çay alımlarının üreticinin elinde çay kalmayana kadar devam edeceğini söylediler.

Çay üreticisi Ahmet Mercan” Çay  bahçemde duruyor. Bunu kalitesiz diyen neye göre diyor. Ürünü toplayıp  yere dökemeyiz. Bu bizim geçim kaynağımız. Özel sektörden ürün karşılığında  kömür veya  gıda maddesi alıyoruz” dedi.

 

Özel sektör  çay fabrikası sahibi Ramazan Öztürk ise “ Kimse fabrikaya gelerek  4 sürgün ölçümü yapmadı.  Bu güne kadar geçmişte böyle bir şey yoktu. Sayın Bayramoğlu  bu kararı neye göre aldı. Üreticinin elinde ürün var . bu ürün ne olacak. 4 sürgün çayı 3 sürgün den daha kaliteli kaliteyi neye göre  ayarladılar” dedi.

 

Çay fabrikası Sahibi Ali Kalender ise” Çaykur un  4 sürgünü almaması ile birlikte çay üreticisi özel sektöre yüklenmeye başladı. Yoğun bir izdiham var ve  çay işlemekle yetiştiremiyoruz. 4 sürgün alımları ile ilgili alınan karar doğru değildir. Hiç kimse  4 sürgün çay in kalitesiz olduğunu söyleyemez. Söyleyenlerin gelip tahlillerin sonucuna bakması lazım. Hiç kimse gelip te   ürettiğimiz çayın kalitesine bakmadı. Kendi laboratuarımız var biz burada bunun analizini yapıyoruz” dedi.

 

 

Mehmet Öksüz ise” 4 sürgün alımlarını sürdürüyoruz. Sayın Rize millet vekili neye göre karar aldı bilmiyoruz. İnanıyorum ki başbakanın bundan haberi yoktuk. Sayın vali  böyle bir açıklamayı neye dayanarak yaptı. Başbakan bunu duysa  valiyi görevden alır. Yakında seçimler var  başbakanın memleketinde  böyle bir risk almak kolay değildir. Üretici memnun. Ürün karşılığında para, yakacak veya gıda maddesi alıyor. Kaliteyi kimse ölçmedi” dedi.

 

 

Ali Rıza USTA  “Biz alımlarımıza devam ediyoruz. Ödemelerimiz var. Ürün bahçede iken çay almam azlık yapamayız. Kalitesiz olduğunu söyleyenler bunu neye göre söylüyorlar. Bizlere tarım il müdürlüğü ekipleri  geçtiğimiz Cumartesi gününe kadar izin verdi. Biz çay işlemeye devam ediyoruz edeceğiz de. Tarım il müdürlüğü ekipleri bu çayın 3 sürgünden daha kaliteli olduğunu söylediler. Sayın vali neye dayanarak  4 sürgün çayının kalitesiz olduğunu söylüyor. Ben çay almaya devam edeceğim. Bu üretici bizim üreticimiz. Bu yöre bizim yöremiz” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ