Muhammet KAÇAR (Hürriyet)

Çevre ve Orman Bakanlığı, Rize İdare Mahkemesi’nin daha önce biri Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu iptali olmak üzere iki kez yürütmeyi durdurma ve iptal kararı verdiği Çayeli İlçesi Senoz Vadisi’ndeki Uzundere–2 HES projesi için yeniden 'ÇED Olumlu' kararı verdi. Bakanlığın bu kararı, yöre halkının açtığı dava ile inşaatı tamlanmasına rağmen elektrik üretimine geçemeyen HES projesinin önünü açtı. ÇED olumlu raporunun 10 günlük askı sürecinin ardından santral önümüzdeki hafta elektrik üretimine geçmeye, çevreciler de 3’üncü kez dava açmaya hazırlanıyor.

Senoz Vadisi üzerindeki üç hidroelektrik santralini kapsayan Uzundere-2 projesi için 2006 yılında hukuk mücadelesi başlatan yöre halkı, proje için Çevre ve Orman Bakanlığı’nın Çevresel Etki Değerlendirme raporunun gerekli olmadığını bildirmesi üzerine yürütmenin durdurulması için Rize İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, 26 Şubat 2009 tarihinde yürütmeyi durdurdu, ardından iptal kararı verdi. Ancak firma çevre güvenliğinin sağlanması adı altında valilikten aldığı izinle inşaatı sürdürdü, 2009 yılının Mayıs ayında da Rize Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne başvurarak ÇED raporu aldı.

Yöre halkı bunun üzerine 'ÇED raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali' istemiyle yeniden Rize İdare Mahkemesine dava açtı. Mahkeme, 2010 yılının Şubat ayında yürütmeyi durdurdu, ardından da iptal kararı verdi. Durdurma kararına rağmen bölgede gizlice çalışma yürütüldüğü ihbarı üzerine 2010 yılının Mart ayında HES inşaatına baskın düzenleyen Jandarma ekipleri, yeraltı su iletim tünellerinde gizlice inşaat çalışmalarının yürütüldüğünü tespit etti. Mahkemenin iki kez yürütmeyi durdurma ve iptal kararına rağmen firma HES inşaatını bitirdi, elektrik üretimine hazır hale getirdi.

BU KEZ BAKANLIK ÇED RAPORU VERDİ

Rize Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından verilen ÇED raporu mahkeme kararı ile iptal edilen ve elektrik üretimine geçemeyen santral projesi için enerji şirketi bu kez Çevre ve Orman Bakanlığı’na başvurdu. Rize Valiliği’nden bugün yapılan yazılı açıklamada, Uzundere–2 HES projesi için Çevre ve Orman Bakanlığı’nın 24 Şubat tarihinde, ’ÇED Olumlu’ kararı verdiğini duyurdu. Kamuoyuna duyurulmasının ardından 10 gün süreyle askıda kaldıktan sonra yürürlüğe girecek olan ÇED raporunun mahkemeye sunulmasının ardından firma elektrik üretimine başlayacak.

Senoz Derneği Avukatı Münir Yazıcı, verilen yeni ÇED raporu ile ilgili üçüncü kez yürütmeyi durdurma ve iptal davası açacaklarını, bunun için hazırlıklara başladıklarını söyledi.

 

Editör: HABER MERKEZİ