ŞEMSETTİN SARI

İlk ihalesi 1987 yılında yapılan ve 20 yıllık bir sureden sonra yapımı tamamlanıp Başbakan R.Tayyib Erdoğan tarafından Nisan 2007'de hizmete açılan Karadeniz Sahil Otoyolu;' Azgın Karadeniz' dalgalarına yenik düşerek yer yer tahrip oluyor. Yağışlı havalarda dalga yüksekliğinin 6 metreye kadar yükseldiği deniz sahilinde; kaya dolgu marifetiyle yapılan; Sahil yolu dolgu alanları 'Azgın dalgalara' yenik düşerek bölüm- bölüm yırtılıyor

Denize dikey olarak yapılan 'mahmuz'lar ile önüne geçilemeyen, dalga tahribatları için; yola paralel 'yatay dolgu' alanları oluşturuluyor. Böylelikle dalgaların tahrip gücünün yumuşatılması amaçlanıyor. Bu kapsamda; Rize’nin tahrip gören ve önceden tespit edilen sahil yolu bandındaki Limanköy ve Balıkçılar bölgesi ile diğer alanlarda 'kaya dolgu' çalışmaları sürdürülüyor.

 

Yaklaşık 4,2 milyar dolara mal olan 542 kilometrelik Karadeniz sahil yolunun özellikle Yomra-Hopa arasında bozulmalar oluyor. Samsun’dan Sarp'a kadar 6 il,63 ilçe,17 bucak merkezi,9 liman, 2 havaalanı ve birçok yerleşim birimine hizmet veren otoyol bundan böyle; denize paralel olarak dolgusu devam eden 'kaya mahmuz'larla koruma altına alınacak...

27 kilometre uzunluğunda 263 adet köprü,41 km uzunluğunda 12 adet tek tüp tünel,18,5 km uzunluğunda 20 adet çift tünelin yer aldığı Karadeniz sahil yolu tünelleri; bir dizi kazaya sebebiyet vermesinden sonra ışıklandırıldı... Karayolları Bölge Müdürlüğü verilerine göre 2008 yılı sonuna kadar bitirilmesi planlanan 'denize paralel (mahmuz) dolgu alanları'nın yanı sıra, ayrıca; yol güzergâhının geometrik ve üstyapı standartları yükseltilecek.

Öte yandan kesintisiz trafik akışı sağlayan çevre yollarının yapımı tamamlanacak böylelikle; mevcut Karadeniz sahil yolunun bölünmüş yol haline getirilmesi ile ülke ekonomisine yıllık toplam 552 milyon 299 bin 112 YTL katkı sağlanacak.

Yolun sağladığı faydalar konusunda görüş belirten Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkilileri:'Yolun yapılmasıyla, yerleşimin yüzde 80'i sahil şeridinde yer alan Karadeniz bölgesindeki şehir geçişlerinde, şehirlerarası trafik ile şehir içi trafiğin 'tecrit' edilmesi sonucu 'sinyalizasyon' sisteminin devre dışı kalması ile taşıt işletme giderlerinden tasarruf edilecektir. Ayrıca; Karadeniz sahil yolunun seyahat suresini kısaltması, trafik kazaları sonucu ortaya çıkan ölüm, yaralanma ve maddi hasarları büyük oranda azaltacaktır' dedi.

Editör: HABER MERKEZİ