Rize Çevre ve Orman Müdürü Sabit Kandemir, yaklaşık 4 yıldır özel izinle yapılabilen Heliski sporu için bu yıl devreye giren Kaçkar Dağları Uzun Devreli Gelişim Planı sayesinde yasal izin verildiğini ve artık ‘Helikopter uçabilir ama inemez engelinin’ ortadan kalktığını söyledi.

Rize’de 4 yıldır İsviçreli Turkey Heliski firması tarafından gerçekleştirilen helikopterle kayak sporu Heliski faaliyeti, 4 helikopterle Ayder yaylası ile İkizdere Vadisi’nde bu ay sonunda başlayacak. Gerekli izinleri verdiklerini belirten Rize Çevre ve Orman Müdürü Sabit Kandemir şunları söyledi:

“Hazırladığımız Kaçkar Dağları Uzun Devreli Gelişim Planı’nda bu faaliyetin yapılabileceğine dair kararlar aldık. Daha önce etkinlik özel izinlerle sürdürülüyordu. Çünkü, Kaçkar Dağları Milli Park sahasında her türlü faaliyet 2873 sayılı Milli Park Yasası’na göre yasaktı. Helikopter uçuşlarına izin veriliyordu ancak inişe müsaade edilmiyordu. Artık bu sporun yapılabileceğini plana koyduk. Artık iniş de sorun olmaktan çıktı. Bu doğrultuda bu yıl, ikisi Milli Park sınırları içerisinde kalan Ayder bölgesinde, ikisi ise İkizdere Vadisi’nde olmak üzere 4 helikopterle Heliski sezonu başlayacak.”

YABAN HAYATA ETKİSİ İZLENECEK

Helikopter uçuşları ve kayak faaliyeti sırasında yaban hayatının etkilenmemesi için gerekli önlemleri aldıklarını da belirten Kandemir şöyle devam etti:

“Bu faaliyet sırasında helikopter sesinden kaynaklanan bir risk faktörü var. Ancak bunun bilimsel olarak uzun bir süre takip edilmesi gerekiyor. Helikopter sesine yaban hayatı bir tepki veriyor. Bunun aksini söyleyemeyiz. Ama bu tepkinin ne boyutta olacağı, ilerdeki yaşam alanlarında ve yavrulama dönemlerinde bir olumsuz etkisi olup olmayacağı bir araştırma sonucu ortaya çıkar. Biz her ihtimale karşı riski azaltmak için yoğun yaban hayatı popülasyonu olan bölgeleri uçuş ve kayak alanından çıkardık.” (hürriyet)

Editör: HABER MERKEZİ