Rizeliler Günü etkinlikleri kapsamında Rize'de bulunan Başbakan Recep Tayyip  Erdoğan, İkizdere RİDOS Termal Oteli'nin açılışını yapmak için Cumartesi günü İkizdere'ye de uğradı.

İkizdereliler yapımı tamamlanan termal otelin içinde birbirleri ile görüşüp  yeniden kaynaşma imkânını buldu.

Protokol Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek ve Hayati Yazıcı, Tarım Bakanı    Mehdi Eker, Bayındırlık Bakanı Faruk Nafiz Özak, Sağlık Bakanı Prof.Dr. Recep Akdağ,  eski Kültür Bakanı İsmail Kahraman, Milli Savunma Komisyonu Başkanı Kemal Yardımcı ve Rize Milletvekilleri ile iş adamı, bürokrat ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinden oluşuyordu.

İkizdere'de göze çarpan en önemli olay, bir gün öncesinden Santraller konusunda halkın beklenti ve tepkilerini yansıtan İkizdere Derneği'ne ait pankart ve yazıların kaldırılmış olmasıydı.

Pek çok kişi bu pasifliğe tepki olarak kahvede oturmayı, tören alanına gitmeye tercih etti. Gidenlerin arasında bu durumu içlerine sindiremeyenler de vardı. Ama Başbakan, T.C. Başbakanıydı ve hemşerimizdi. Yakışık almayacak bir  vurdumduymazlık sergilenemezdi.

Törende açılış konuşması Kasım Ekşi tarafından yapıldı. Ardından İkizdere Belediye Başkanı Hasan Kösoğlu kısa bir hitapta bulundu. 'İkizdere'nin turizmle kalkınması    için doğasını ve derelerini koruması gerektiğini' vurgulamak lüzumunu hissetti.

(İkizdereliler her  yılın 17-27 Mayıs'ında Ilıca'nın etrafında şenlikler yaparak  o mineral suyun nimetinden yararlanmaktaydılar. Fakat şimdi İkizdereliler, mineral bakımından zengin (4700 mg./lt.), 69 C sıcaklıktaki bir havuz kürünü gerçekleştirebilmek için  tek kişi başına 20 YTL olan bir ücreti -herkes gibi-  ödemek zorunda kalacaklar. Bu doğanın ve çevrenin sakini olmaktan doğan bir ayrıcalığı yaşayamayacak İkizderelilerin bu tarz yatırımlarla kendine bir kazanç ve yarar sağlanmadığını görmesi, her firmanın mutlaka gözetmesi gereken ''sosyal sorumluluk anlayışı'' ile de bağdaşır bir durum değildir. Bu gerçeği burada ifade etmek gereğini hissediyorum. Çevre halkına ayrı bir kolaylık ve yararlanma fırsatını gözetmek yolunda  gerek işletme gerekse yerel yönetim çaba harcamalıdır diye düşünüyorum.)

Nihai konuşma tabiatıyla Başbakan'a aitti.

Başbakan Erdoğan, hemşerileri ile etkili bir iletişim kurmayı başardığı konuşmasında Rize'de ve ilçelerinde önemli tesislere imza atan hemşerilerimizi tek tek anarak bu yöndeki çabalarının devam etmesini beklediği mesajını vurguladı.

Başbakan, konuşmasında 'Bugün bize kızanlar yarın bize hak verecekler. Altı yıl sabrettik. Su kaynaklarımızı enerji için de kullanmak zorunluluğundayız. Yoksa bedel ödemek durumunda kalırız. Bu bedeli de yine halkımız ödemiş olur. Turizm ile birlikte, tarım, sanayi ve enerjiyi de dikkate almalıyız.'' Dedi.

Başbakan'ın vurguladığı bir diğer konu da, ''Ayder ve Anzer vadilerinin turizm bölgesi, Ovit yöresinin de kış  sporları turizm merkezi olarak ilan etmiş olmaları'' idi.

Töreni renklendiren uluslar arası folklor gruplarının gösterileri idi. Romanya, Polonya, Macaristan ve Kıbrıs folklor ekipleri 'Barış İçin Dans' Projesi çerçevesinde Ankara Rize Dernekleri Federasyonu tarafından getirilmişti. Özellikle Kıbrıs ekibinin Türk ve Rumlardan Kurulu olması ve tek devlet görüntüsü vermesi dikkat çekti.

İkizdere ve Rize;  2. Rizeliler Günü münasebetiyle  Başbakanlı günlerinde yoğun törenler ve temaslar yaşadı.

İkili ve karşılıklı bilgilendirmelerde neler yaşandığını Rizeliler daha sonra öğrenecek ve sonuçları ile birlikte göreceklerdir.

Temennimiz hemşerilerimizin umduğu oranda yansımaları görmesi ve beklentilerinin karşılandığına kanaat getireceği sonuçlarla yüz yüze gelmesidir.

İkizdere'den ve Rize'den bir Başbakan geçti…

İktidarı çetelerin değil, milletin belirlediği demokratik ortamda, milletin neyi ne kadar istediğinin ne ölçüde algılandığı sandıklardaki sonuçlarla ölçülür.

Yeni gelişlerle bu konularda da ip uçları elde etmek mümkün olacaktır.

Kullandığı vücut diliyle halkla çok iyi iletişim kuran başbakanımızın ''çevreci olduğu'' nitelemesiyle de halkla ne kadar gönül ve kafa iletişimi kurabildiğini hep birlikte yaşayıp göreceğiz...

Selam ve saygılarımla...

 

Bahattin Karagöz

Editör: HABER MERKEZİ