Hidroelektrik santral (HES) inşaatlarının tehdidi altında bulunan Rize’nin İkizdere Vadisi’nde 8 Ağustos Cumartesi günü “Küreselleşme, Sürdürülebilir Kalkınma ve Turizm” konulu kurultay düzenlenecek. Kurultaya Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay`da katılacak. 

İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, yaptığı yazılı açıklamada Dünyada koruma öncelikli 200 ekolojik vadiden biri olan İkizdere Vadisi’nde yapımı süren Hidroelektrik Santral (HES) inşaatlarının her geçen gün doğa tahribatını artırdığını söyledi. Ortaya koydukları tepki ve yargı kararlarına rağmen HES inşaatlarının sürdüğünü ifade eden Ekşi, Vadi’nin Turizm potansiyeline dikkat çekip HES inşaatlarının çevreye verdiği tahribatı gözler önüne sermek amacıyla 8 Ağustos 2009 tarihinde İkizdere Vadisi’nde “Küreselleşme, Sürdürülebilir Kalkınma ve Turizm” konulu kurultay düzenleyeceklerini söyledi. Ekşi, kurultaya Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Maltepe Üniversitesi Rektörleri, İstanbul, Trabzon, Artvin ve Bolu’daki çeşitli üniversitelerin öğretim görevlileri, ülke genelindeki çeşitli çevre koruma derneği yöneticileri ile çok sayıda davetlinin katılacağını söyledi. Ekşi, “Bu yıl 3.’üncüsünü gerçekleştireceğimiz kurultayda kültür, yayla, dağ, akarsu, termal alt başlıkları ile genel olarak Turizm’i işleyeceğiz. Kurultay’da bölgemize ait el sanatları, halk edebiyatı, geleneksel kıyafetler, yerel mutfak, bitki incelemeleri, yaban hayatı, şelaleler, göller, kentsel dönüşüm ile geleneksel mimari konularında bilgiler sunulacak. Bunun yanında yapımı süren Hidroelektrik santral (HES) projelerinin doğaya verdiği zararlara dikkat çekilip alınacak önlemler gündeme getirilecek” dedi. 
 
Dünya cenneti olan vadi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya geldi 
 
Öte yandan kurultay öncesi İkizdere Vadisi’ndeki Sivil Toplum Kuruşları ortak bir deklarasyon yayınladı. Açıklamada yüzyıllardır akan dereleriyle bir dünya cenneti olan İkizdere vadisi havza planlaması yapılmadan maalesef 21 adet regülatör ve hidroelektrik santral projeleri ile yok edilmekle karşı karşıya bırakıldığını belirterek şu görüşlere yer verildi:
“ Tüm yatırımlar bölgenin ekolojik yapısını ve sosyal yapısını altüst etmeye hazırdır. Vadimizi baştan aşağı dolduracak olan 21 adet santral projeleri vadinin can damarı olan derelerin kurumasına sebep olacak ve yemyeşil olan bitki örtüsünün de aşağıdan yukarı doğru sarartmaya başlayacak, dere yatağındaki su dağların içerisinde yapılacak kanallara alınacağından vadinin atardamarları dereler kuruyacak, kırmızı pullu alabalığımız yok olacak ve diğer sucul yaşam sona erecek, vadimizdeki ekolojik denge alt-üst olacak balın kalitesi değişecek, yüksek gerilim hatları vadimizi kanser vadisine dönüştürecek, binlerce ağacın kesilmesi ve patlamalarla erozyon ve sel felaketleri kaçınılmaz hale gelecek ve vadimizdeki Turizm hareketi son bulacaktır. Suyun ekolojik, sosyal ve kültürel yapının temeli olduğu bu bölgede derenin rejiminin değiştirilmesi, santral projeleri, biz İkizdere halkı tarafından kesinlikle kabul edilmemektedir. İkizdere vadisinde yapılacak santrallerin ülke ekonomisine ve bölge halkına ciddi hiçbir katkı sağlamayacaktır. Bu tür santral projeleri istihdam sağlamadığı için vadi çevresindeki köylerde yaşayan insanlara en ufak bir katkısı da olmayacaktır. Bilakis sağlığa, çevreye, canlılara zararlı ve yörenin turizmini baltalayarak insanların gelecek yıllardaki gelirlerini de ellerinden almaktadır. İkizdere vadisindeki Anzer yaylası ve Ovit dağı Turizm merkezi ilan edilmiştir. Bu da vadimizin Turizm yatırımlarıyla kalkınacağını ve gelişeceğini göstermektedir. Eşsiz güzelliğimizin en önemli unsuru olan derelerimiz ve dünya cenneti vadimiz elektrik enerjisi üreteceğiz diye yanlış projeler yok edilmeye çalışılmaktadır. Elektrik enerji üretiminin alternatifleri vardır. Fakat ikinci bir İkizdere vadisi yoktur. Devlet büyüklerimizden ve yetkililerimizden kurumlar arası çelişkiyi kaldırıp bu yanlış projeleri durdurmalarını talep ediyoruz”
 
ajans53 
Editör: HABER MERKEZİ