Dilek ASLAN

Rize’nin Güneysu ilçesi Kibledağı Köyü’nde köy kanalizasyonu ve arıtma tesisi için yapılan proje AB TR90 kapsamında kabul edildi. Bu proje Güneysu Öğretmenevi’ nde düzenlenen bir törenle kamuoyuna tanıtıldı. Törene Rize Valisi Kasım Esen, Rize İl dernekler Müdürü Turgay Esen, Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, İl Milli Eğitim Müdürü Rasim Çelik, Güneysu kaymakamı Murat Dikbaş ve diğer davetliler katıldı.

Kibledağı Köyü Kanalizasyon Şebekesi ve Arıtma Tesisi tanıtım toplantısında konuşan Rize Valisi Kasım Esen, Projenin maliyetinin 180 bin ero olduğunu ifade ederek, “Bu projede doğal arıtma var. Proje tamamlandığında Kibledağı Köyü deresi eski özelliğine kavuşacak. Çağdaş, laik, özgür bir Türkiye kurabilmemiz için çevremize sahip çıkmalıyız. İlimizde vatandaşlarımızı çağdaş, katılımcı olabilmesi için çalışmalarımızı düşünüyoruz.  Bu projede bu çalışmaların bir parçasıdır” dedi.


Güneysu kaymakamı Murat Dikbaş, “Güneysu köylere hizmet götürme birliğinin uygulayacağı bu proje, uzun vadeli hedefin gerçekleşmesinde katkı bağlamında insan sağlığına ve su kirliliğine odaklanmıştır. Çünkü köyde evsel atık sular arıtılmadan doğrudan dereye akıyordu. Bu da köy halkının ve Rize halkının sağlığını ve tarımsal faaliyetleri olumsuz etkilemekteydi Hibe programının Turizm ve Çevre altyapısı bileşeni kapsamında köyün atık suları, daha önce Sosyal Riski azaltma projesi kapsamında alınmış olan destekle ana hattın bir kısmı, yapılmış olan kanalizasyon şebekesine bağlanarak tek bir noktada toplanacak ve inşa edilecek arıtma tesisiyle çağla deresinin kirliliği engellenecektir” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ