Önceki gün Çırakoğlu’nun eleştirilerinin ardından bu kez Bayramoğlu salvo çekti. Bayramoğlu, “Yüce’nin, uzun dönem görevde kaldığı için işletme körlüğü oluştu” gerekçesini sundu.
Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu, 2 yılda 200 kez Rize’ye gelip yaptığı çalışmaları anlattığı toplantıda Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce’yi eleştirdi. Bayramoğlu, “Uzun dönemli yönetimde kurumsal aksamalarla birlikte işletme körlüğü var” dedi.
AK Parti Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu, icraatlarını anlatmak için düzenlediği ve AK Parti Rize İl Başkanı Hasan Karal, İl Genel Meclisi Başkanı Rahmi Metin’in de katıldığı basın toplantısında bir çok konuda önemli açıklamalar yaptı. Milletvekili seçildikten sonra aradan geçen 2 yılda 200 kez Rize’ye geldiğinin altını çizen Bayramoğlu, yaptıklarını ve yapacaklarını anlatıp isim vermeden Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce’ye eleştirilerde bulundu. Milletvekili Lütfü Çırakoğlu’ndan sonra Ali Bayramoğlu da Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce’yi eleştirdi.
Her kurumda olduğu gibi Çaykur’da da yönetimsel aksamaların kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Milletvekili Ali Bayramoğlu, “Çok uzun dönemli yönetimlerin olduğu süreçlerde işletme körlüğü başlar. Ben her gün bir tesise gidip aynı salonda oturur olsam, bu salonun duvarında, köşesinde ve bir kenarında olan pisliği, camdaki kirliliği görmem, çünkü onu özümseyip alışmış olurum. Ama ben bir defa iş yerime gelmiş olsam yerde çamur, camda kirlilik, duvarda örümcek varsa ilk önce onu görüp buranın temizlenmediğini söylerim. Çok uzun dönemli çalışmalarda bu ve bunun gibi sıkıntıların olması kaçınılmazdır. Bence esas hata Çaykur’un iyi yönetilip yönetilmemesinden çok, pazarlama stratejileri bakımından taktik hatalar yaptı. Çaykur özel sektörü baz alarak hareket etmemeli. Çünkü Çaykur ile özel sektör birbirlerinin rakibi değil. Birbirlerini tamamlayan unsurlardır. Bu yıl yaş çayın yüzde 50’sini Çaykur, yüzde 50’sini de özel sektör aldı. Vatandaş Çaykur’un sigorta olduğunu söyleyip dokunulmamasını istiyor. Çaykur sigorta da özel sektör muhtasar beyannamesimidir? Herkes malını alıp üretim yapıyor ve vatandaşa hizmet veriyor. Çaykur yüzde 10 pazar kaybetti. Yönetimde pazar kaybediyorsan stratejik hata yapıyorsun demektir. Çaykur’da işletme körlüğü vardır. Ben 26 aydır Milletvekili’yim Çaykur’u bir kez ziyaret ettim. İnsanlar elindeki imkanları kaybettiklerinde bir yerlere saldırıyorlar. Çaykur’da siyaset yoktur. Ayrıca çayda yaprak ve fikirler değişmeli” dedi.
Bir basın mensubunun Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Rize’ye yaptığı son ziyaretteki bir konuşmasında, ‘Özel sektör çay fabrikalarının üreticiyi mağdur ettiğini, çay paralarını uzun süre ödemediğinin ve kendilerine çeki düzen vermesini istediği. Başbakan’ın özel sektör fabrikaları ile ilgili söylediklerini nasıl değerlendiriyorsunuz’ sorusunu yanıtlayan Bayramoğlu, “Biz konuyu Başbakanımızla görüştük. Kendisine kimin nerede nasıl bir bilgi verdiğini ve bununla da böyle yanlış ifade kullandığını bilmiyorum ama yoğun bir programı ve gündemi olan insanların farklı bilgileri tam manasıyla doğru bilgidir diye aksettirmesi çok doğaldır. Başbakan eski dönemlerden kalan bazı problemleri düşünerek böyle bir ifade kullanmıştır.”
Seçim döneminde sürekli Rize’de olacağını ve Rizeli’nin sorunlarını yerinde dinleyip çözüm bulacaklarını söylediğini ifade eden Ali Bayramoğlu, “2 yılda 200 gün Rize’ye geldim. Bilhassa Ramazan ayında tüm ilçeleri ziyaret ettim. Halk eğitim merkezlerinden, Kaymakamlık, Belediye, sivil toplum örgütleri ile birlikte köy ve mahalle muhtarları ile görüştük. Dertleri dinleyip yapılan çalışmaları anlattık. Taban ile tavan arasındaki iletişimi sağladık. Çalışmalarımızı kurumsal bir yapıya soktuk. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde neler konuştuk, neleri vaat etmeyi hedeflemişiz ve bugün onlarda ne noktadayız. Çok şeyi gündeme getirdik. Bunların ilki, çayla ilgili genel ve borsa çalışmaları, 2) Organize sanayinin hayata girmesi, 3) Ovit yolu tünel çalışmaları, 4) Eğitim, sağlık ve turizm çalışmaları, 5) Kentsel dönüşümler, 6) Şehir görünümün değişmesi, 7) Tüm altyapı ve kaynakların su yüzüne çıkartılması, 8) Ev ekonomisi ve feritiko imalatı. Özel sektörde atıl olan fabrikaların ekonomiye kazandırılması, Dağdibi Yolu’nun yapılması, toplu konut alanlarının ve yeni şehircilik planlarının yapılması, çok amaçlı spor salonların yapılması, Kalkandere, Pehlivantaşı ve Yolbaşı yolunun bitirilmesi, Hemşin Çay Fabrikası, organik gıda, arıcılık, balıkçılık, hayvancılık ve dağ ve kış turizmi ile ilgili çalışmalar, enerji, mekanik, orman ve mermer sanayi ile ilgili özel bölümler oluşturmak, tersane ve altyapı çalışmaları, esnaf ve ortak yatırımlarla ilgili çalışmalar, üniversitenin genişleme vizyonu gibi başlıkları gündeme getirip tek tek konuşmuştuk.”
Bu süreç içerisinde Dünya ile birlikte bizimde direk olarak yaşamamamıza rağmen hissettiğimiz ekonomik krize rağmen iyi bir noktaya geldiklerinin altını çizen Ali Bayramoğlu, “Çaydan başlayarak ortaya koyduğumuz bu başlıklardan bugüne kadar çok önemli adımlar attık. Bilhassa çay konusunda Emtia Borsası’nda çok ciddi adımlar atıldı. Emtia Borsası Rize’nin ekonomik hayatının şu anda girdi kalemleri ne giriyorsa kurulup aktif hale geldikten sonra en az 1.5 katı daha girdi sağlayacak bir sektör demektir. Çayın kalitesine göre oluşturulacak fiyatından, üretecinin fabrikalarla ortak bir mekanizmada çalışmasına kadar çalışıyoruz. Alıcının rekabet ortamı içerisine sokulacak bir çalışmayı gerçekleştiriyoruz. Özel sektör 25 yıldır var. Bu sürede alımın rekabete girdiği bir süreç hiç olmadı. Hep üretici rekabeti yaşadı. Böyle olunca da fiyatlar aşağıya düştü. Emtia Borsası’yla tek bir merkeze toplanacak. Bunun için de çay kanunu ortak bir çalışma grubuyla yeniden oluşturuyoruz. Çayın dışında organize sanayi konusunda yer sahiplerinin açmış olduğu davalar nedeniyle bir çivi çakamıyoruz. Ovit Dağı projesinde ise önemli mesafe kat ettik. 12 km’lik bir tünel yapılacak. 5 yıllık bir sürede Ovit Tüneli ve yol bağlantıları bitmiş olacak ve maliyeti 500 milyon dolar civarında olacak. Bu yol GAP Projesi’nin bağlantısı olarak Rize, Hopa, Trabzon, Giresun ve Ordu Limanlarını aktif hale getirecek. Bununla kuzey ve güney bir birine bağlanacak. Bunlarla birlikte diğer konu başlıklarımızda başta eğitim ve sağlık olmak üzere her alanda çok önemli adımlar attık. Atmaya da devem edeceğiz” diye konuştu.


YÜCE: HAYRET VE ÜZÜNTÜYLE TAKİP EDİYORUM

AK Parti Rize Milletvekilleri Ali Bayramoğlu ile Lütfü Çırakoğlu’nun Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce’yi eleştirmelerine Yüce’den yanıt geldi. Yüce, milletvekillerinin eleştirilerini günebakış’a değerlendirdi. Yüce, milletvekillerinin benim hakkımda söylediklerine saygı duyup kayda geçiriyorum. Bu eleştirilerin niçin ve neden yapıldığını bilemiyorum. 8 yıllık görev süremde her şey fevkalade güzel giderken birkaç günde her şey birden değişti, bunu bilemiyorum. Bildiklerim benim yaptıklarımdır. Milletvekillerimizin bu tür beyanatlarını hayret, dikkat ve üzüntüyle takip ediyorum. Bunlar vekillerimiz olduğu için saygı çerçevesinde değerlendirip söylediklerini de arşivlerimde saklıyorum. Bu tür söylemlerle Çaykur’la bir bağlantı kuruyorlarsa benim yaptıklarımın iyi görülmesi gerek. Ben Çaykur’un 20 bin çalışanıyla birlikte çalışmalarımızı büyük bir özveriyle sürdürüyoruz. Rizelilerle birlikte çayın içinde olan herkes bizim yaptığımız iyi şeyleri görüyor ve takdir ediyor. Ben göreve geldiğim günden beri Çaykur’u rutin hizmetleriyle birlikte geleceğe yönelik projelerini de şekillendirdim. Çaykur her geçen gün şartlara göre toplumun ve üreticilerimizin taleplerine göre yönünü çizmektedir. Benim dönemimde Çaykur’un ne kadar çeşit çay ürettiği bilinmektedir.

KAYNAK: GÜNEBAKIŞ

Editör: HABER MERKEZİ