www.milliyet.com.tr'de 3 Haziran 2014 tarihinde yayınlanan 'Çay Tiryakileri Dikkat' haberine istinaden RTB Başkanı Mehmet Erdoğan'ın yaptığı basın açıklaması yaptı.

İşte Erdoğan'ın açıklaması;

Türkiye’de 80 yıldır üretilen çay, toplumun tüm kesimlerinde talep gören ve yüksek düzeyde tüketilen bir içecek türüdür. Doğu Karadeniz’de 170 sanayici ve 205 bin üretici ile yaklaşık 1 milyon kişinin ekmek kapısını oluşturan çay, bölge ekonomisine yıllık 2.5 milyar liralık katkı sağlıyor.

Yıllara göre değişen yaş çay üretim rakamları ortalama 1.200.000.000 ton civarındadır. Bu üretimin %50.00’si Çaykur tarafından, %50.00’si özel sektör tarafından yapılıyor. Dünya çay üretiminden farklı olarak Doğu Karadeniz Bölgesi’nde çay üretimi kimyasal ilaç kullanılmadan yapılmaktadır. Kimyasal ilaç kalıntısı olmadığı için dünyanın en sağlıklı çayı olma özelliğine sahiptir. Bilimsel dayanağı olmadan ülkemizde içilen çayın insan sağlığı için zararlı olduğu açıklaması bazı medya organlarında yayınlanmaktadır. Sadece ticari kaygılar gözönünde bulundurularak milliyet.com.tr’de yayınlanan ‘Çay Tiryakileri Dikkat!’ yazısı sadece çayı hedef almıştır. Oysa yazıda belirtildiğinin aksine gırtlak kanseri daha çok sigara, alkol ve gazlı içeceklerin tüketiminden kaynaklanmaktadır.

Milli ürünümüz olan çay, halkımızın temel gıda maddesidir ve ülkemiz için stratejik ürün konumundadır. Halkımız, sabah kahvaltıdan başlayarak gece geç saatlere kadar hayatın her alanında çay içmektedir. Ülkemizde her 100 kişiden 96’sı her gün çay içmektedir. Çay çok içilmesinin yanında ülkemiz kültüründe önemli bir yer edinmiştir. Ülkemiz için böylesine önemli bir ürün hakkında bilimsel dayanağı olmayan açıklamalar yapmak çok yanlıştır.

Unutulmamalıdır ki her gün keyifle içtiğimiz çayımızın insan sağlığına da birçok faydası vardır.

Konsantrasyon

Çay, zihinsel aktivite ve konsantrasyon gücü sağlar. Günde 2-3 bardak içilen siyah çayın zihinsel aktivite ve konsantrasyona faydası olduğu tespit edilmiştir.

Tein

Siyah çayın yararlı özellikleri değişmiş ve güçlendirilmiştir.  Fermantasyon işlemi sırasında oluşan bu etki nedeniyle vücut daha kolay asimile eder ve çabuk kanda emilir. 1 bardak siyah çay 35 ila 40 mg tein içerir.

Bağışıklık

Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve mücadele  etmek açısından siyah çay oldukça etkilidir. Siyah çay; bakteri, virüs  ve mantarları yok etme yeteneğine sahip bulunan eşsiz bir amino asit  içerir.

Antioksidan

Siyah çayın temel faydalarından biri de, güçlü antioksidandır.  Flavonoidler yüksek içeriği sayesinde, kalp-damar hastalıklarını önler ve kan damarlarını sağlıklı korumaya yardımcı olur.

Kalp

Siyah çay flavonoidlerde, koroner dolaşım iyileştirilmesi ve kan pıhtıları azaltmaya yardımcı vazodilatör özellikleri vardır.  Araştırmalar günde 2 bardak siyah çay içenlerin, 3 ila 4 hafta sonra  büyük ölçüde kalp sağlığı artırabildiğini göstermiştir.

Çürükleri önler

Düzenli olarak süt ve şeker eklemeden öğün aralarında siyah çay içmek,  güçlü dişler ve sağlıklı diş etleri ve taze bir nefes sahibi olmaya yardımcı olur.

Kemikler

Düzenli siyah çay içen insanların kemik yoğunluğunu arttırmak için bilinen flavonoidler sayesinde, östrojen etkisi nedeniyle güçlü kemiklere sahip olduğunu göstermiştir.

Asılsız Açıklamalar, 1 milyon İnsanın Ekmeğiyle Oynamaktır

Sonuç olarak çay, gerek tadıyla gerek insan sağlığı olan yararları bakımından ülkemiz için önemli stratejik bir üründür. 3 Haziran 2014 tarihinde milliyet.com.tr’de İstanbul Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Klinik Şefi Opr. Dr. Mehmet Emin Güneş’in açıklamalarına ilişkin ‘Çay Tiryakileri Dikkat!’ yazısı çay sektöründen geçimini sağlayan 1 milyon insanın ekmeğiyle oynamaktır. Çünkü 70 yılldır çayı tüketen ülkemizde çaydan dolayı hastalanan hiçbir ciddi vaka bilimsel olarak ispatlanmamıştır. Bu tür bilimsel olmayan sadece tek bir ürünü hedef alarak yapılan açıklamaları doğru bulmuyoruz. Ticari kaygılardan dolayı çayı hedef göstererek yapılmış bu açıklamayı kurumum, şahsım ve tüm çay sektörü adına kınıyorum.

 

 

Editör: HABER MERKEZİ