İç işleri bakanlığı dernekler dairesi başkanlığı tarafından düzenlenen “ Derneklerin faaliyetleri ve kamu kuruluşları ile ilişkileri” konferansına 500 dolayında kişi katıldı.

Rize ticaret borsası salonunda yapılan ve İç işleri bakanlığı Dernekler dairesi başkanlığı tarafından düzenlenen Derneklerin faaliyetleri ve kamu kuruluşları ile ilişkileri konferansına 500 ün üzerinde dernek ve vakıf yetkilisi ile bazı oda başkanları katıldı.

 İç işleri bakanlığı dernekler dairesi başkanı Şaban Acar yaptığı konuşmada ilk derneğin 1856 yılında kurulduğunu söyleyerek ” Bu seminerlerin 10 uncusunu Rize de yapıyoruz. Ülkemizde 86 bin dolayında dernek bulunmakta ve 100 bine yakın ise vakıf bulunmakta. Dernekler çeşitli tarihlerde ve darbelerde sektelere uğradılar. Yeni hükümetler dernekler yasalarında bazı eklemeler yaparak önlerini açtılar. 2002 yılında dernekler dairesi başkanlığı kuruldu. Amacımız toplumsal örgütlenmenin artmasını sağlamaktır. Dernek veya vakıf olarak sadece sayısal artış istemiyoruz. Niteliklerin artmasını istiyoruz. Türkiye de güçlü bir örgütün olmasını bekliyoruz. Dernekler müdürlüklerinin görevi insanlara hizmet etmek onların önünü açmaktır. Sizlere rehber olmak amacındayız. Derneklerle ilgili ilk kanun 1946 yılında çıktı. O tarihte 820 de dernek ve vakıf vardı. 1968 yılında ise bu rakam 37 bin 806 ya çıktı. 2000 yılında dernekler ve vakıflarla ilgili kanunda yapılan değişikliklerle toplantı ve değişik aktivitelerin önü açıldı” dedi.

Şaban Acar konuşmasında Dernek ve Vakıfların Türk siyasetine büyük katkı sağladığını söyleyerek ” 5 yıllığına başkente gelen siyasiler dernek ve vakıflardan aldıkları desteklerle geliyorlar. Siyasiler zorunlu olarak onların isteklerini karşılamak zorunda” dedi.

Rize il dernekler müdürü Turgay Esen ise Rize de derneklere ve vakıf ve spor kulüplerine karşılaştıkları sorunlarla ilgili destek olduklarını söyleyerek “ İlimizde 596 dernek ve vakıf bulunmakta. 5 tane kadın derneği bulunmakta. Rize dernekler müdürlüğü 2004 yılında faaliyetlerine başladı. Kısa zamanda uzun yol aldık. Amacımız derneklerimize ve vakıflarımıza rehberlik etmek” dedi.

Seminer çeşitli konuşmacıların konuşmaları ve slayt gösterileri ile devam etti.

Editör: HABER MERKEZİ