Açıklanan yaş çay taban fiyatına Çayeli Ziraat Odası tarafından tepki geldi. Çayeli Ziraat Odası Başkanı Mustafa Demirci, bu fiyatın kabul edilebilir bir fiyat olmadığını belirtti.

Çayeli Ziraat Odası Başkanı Mustafa Demirci, “öncelikle 2009 yılı yaş çay sezonu açılmıştır, üreticilerimize hayır getirmesini dilerim. Yalnız açıklanan yaş çay fiyatının üreticilerimiz açısından pek hayırlı olduğunu düşünmemekteyiz.” Dedi.

ÇAY ÜRETİCİSİ MAĞDUR EDİLDİ
Son 10 yılda çayın girdilerinizde yaşanan artışların çay üreticisini mağdur ettiğini belirten Demirci, “açıklanan çay fiyatı maliyetin altında kaldı. Yaş çay alım fiyatının prim dahil 90,5 kuruş olarak açıklandı. Bu fiyatın geçen yıla oranla yüzde 8 e yakın bir artış gösterdiği belirtilmesine karşın maliyetin ve yüzde 10 enflasyonun altında kaldığını görmekteyiz” dedi.

MALİYETİN ALTINA BIRAKILDI
Ziraat Odalardan gelen verilere göre, 204 bin ailenin geçimini sağladığı yaş çay fiyatına 1,20 lira fiyat isteğinde bulunduklarını anımsatan Demirci, “Bölgenin en önemli geçim kaynağı olan çayın yetiştirildiği alanlarda başka ürünün yetiştirilme şansı hemen hemen yoktur. Çayın ülkemiz ve doğu Karadeniz bölgemiz için ekonomik ve sosyal yönden taşıdığı önem dikkate alındığında, açıklanan fiyat yeniden gözden geçirilmeli, maliyetin altında bırakılmamalıydı” dedi.

SINIR TİCARETİ KAPSAM DIŞI TUTULMALI
Bunun yanı sıra asıl tehlikenin 1999 yılında sınır ticareti kapsamından çıkarılan çayın 2009 yılı Bakanlar Kurulu kararıyla tekrar sınır ticareti kapsamına alınması olduğunu savunan Demirci, ''Bu şekliyle onay çıkarsa 12 sınır ilimizde vergisiz ve gümrüksüz kuru çay ithali yapılabilecektir. Alınması muhtemel bu kararın ÇAYKUR Genel Müdürlüğüne, özel sektöre ve üreticiye zarar vermemesi mümkün değildir. Bu karar Rize'nin sonu olur. Açıklanan yaş çay taban fiyatının yanı sıra bölgedeki çay üreticileri için daha önemli olanın çayın sınır ticareti kapsamı içinde tutulmasıdır. Bu karardan bir an önce dönülmesini istiyoruz.'' Şeklinde açıklamada bulundu.

 

Editör: HABER MERKEZİ