Çırakoğlu, çay kanununa yönelik olarak bir kez daha üreticinin yanında olduğunu belirterek çay üreticisinin lehine cevaplar verdi.

Özellikle son günlerde gündemi meşgul eden anayasa değişikliği, bölgede ki sorunlar, Çay ve Çaykur ile ilgili esnafın sıkıntılarını dinleyecek Çırakoğlu, kamuoyunda nabız yoklamasında bulundu.


Özellikle “Çay Kanun Tasarısı” çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunan Vekil Çırakoğlu, “Taslak hakkında geçmişte ne dediysem bu gün de odur. Ben cevabımı zamanında verdim. Müstahsilimizin yanındayım” Dedi.

http://i1005.hizliresim.com/2010/5/1/3355.jpg

SÖZLERİMİN BOŞ OLMADIĞINI RİZE HALKI GÖRMÜŞTÜR.
Çırakoğlu, Rize Ticaret Borsası öncülüğünde yürütülmekte olan Çay Kanun Tasarısı çalışmaları hakkında gazetecilerin ısrarı üzerine kısa ve öz bir cevap verdi. Ben bu konu hakkında açıklamalarımı zamanında yaptım diyen Çırakoğlu, “Benim yaptığım açıklamaların boş olmadığını Rize halkı görmüştür. Ben ne dediysem odur. Her zaman dediğim lafımın arkasındayım ve kanun taslağı hakkında geçmişte ne dediysem bu gün de odur.” Dedi.

Adalet ve Kalkınma Partisi Rize Milletvekili Dr. Lütfü Çırakoğlu 30 Ocak 2010 tarihinde Lazhaber.com’un sorusu üzerine Çay Kanun Taslağı Hakkında şu açıklamayı yapmıştı; “Rize Ticaret Borsası öncülüğünde hazırlanmakta olan çay kanun tasarısı AKP’nin bir kanun tasarısı değildir. Rize Ticaret Borsası tarafından hazırlanma aşamasında olan Çay kanun tasarısı ile ilgili benim hiçbir bağlantım olmamıştır, ne bir fikir beyan etmişimdir, ne de fikir istenmiştir benden. Hazırlanan kanun tasarısını defalarca okudum ve sonuç olarak bu taslağın kabul edilemez bir şekilde önümüze konulduğunu gördüm. Halk nezdinde itibarı olmayan, vatandaşın çayını aldığı halde parasını ödemeyen, müstahsilin itibar etmediği özel sektörlerin işine gelebilecek bir taslak gibi olduğunu belirten Çırakoğlu, “Bu taslak, Çaykur’un işine gelmiyorsa, piyasa oluşturup ayakta durabilen özel sektörün işine gelmiyorsa, müstahsilin işine gelmiyorsa, açık yüreklilikle söylüyorum Ak Parti Rize Milletvekili Dr. Lütfü Çırakoğlu’nun da işine gelmiyor. Bu yasaya bu nedenle ben de karşıyım.”

SON KEZ SÖYLÜYORUM, BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN VARLIĞINDA ÇAYKUR ÖZELLEŞMEYECEK
Çaykur’un AKP hükümetinin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başta olmak üzere hiçbir şekilde özelleştirme kapsamında olmadığını bir kez daha belirten Çırakoğlu, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Rize’deki çayın garantörüdür. Bu düşünceden hareketle Çaykur’un özelleşmesi AKP Hükümeti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı süreci içerisinde söz konusu olmaz.” Dedi.

ASLA KABUL ETMEM, KİMSE İNANMASIN YALANDIR
Ankara’dan sürekli Rize ve Çaykur ile İlgili haberleri takip ettiğini belirten Çırakoğlu, Asla öyle bir şey söz konusu değildir. Bütün bunlar yalandır. Ben 1,5 ay önce özelleştirme dairesine hem sözlü hem de yazılı başvuruda bulundum. Aldığımız cevap şu, Çaykur özelleştirme kapsamında değildir. Zaten öyle olduğunu biliyorduk ama bir de üreticimizin içi rahat olsun diye resmi yazı istedim ve Çaykur’un özelleşmeyeceğini bildirdiler. Bunun üzerine yine Çaykur’un özelleştirilmesi ile ilgili haberler çıkınca geçen günlerde bir kez daha sordum ve son kez söylüyorum. Çaykur Özelleştirme kapsamında değildir. Gündeme düşen bazı haberlere kulak asmayın. Bu haberler siyaset uğruna söylenen yalanlardır. Bazı partiler Çaykur’un özelleştirileceği şeklinde asılsız sözlerle siyaset yapmaya çalışıyor.” Dedi.

ÇAY FİYATI İLE İLGİLİ BİR GELİŞME YOK
Yaş Çay fiyatı İle İlgili olarak çalışmaların yapılacağını belirten Çırakoğlu, “Henüz çay fiyatı ile ilgili bir gelişme yok. Enflasyon ve bölgenin hassasiyeti dikkate alınarak yeni bir fiyat belirlenecektir.” Dedi.

Çırakoğlu, geçtiğimiz günlerde Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan’ın yeni yaş çay fiyatının 86–87 kuruş olabileceği yönünde ki açıklamalarının hatırlatılması üzerine şunları söyledi;

Her çay kampanyası öncesi Rize Ticaret Borsası, Ziraat Odası ve çeşitli sivil toplum örgüt temsilcilikleri kendilerine göre arzu ettikleri miktarlar söylenebilir. Kim ne derse desin henüz böyle bir fiyat belirlemesi gündemde değil.” Dedi.


http://i1005.hizliresim.com/2010/5/1/3319.jpg

BENİM İŞİM 3 DEFA DÜŞÜN 1 DEFA KES
Çırakoğlu, sizce çay fiyatı ne kadar olmalıdır şeklinde yöneltilen soru üzerine, kendi mesleğinin özelliğini hatırlatarak ilginç bir cevap verdi.

Çırakoğlu benim mesleğimde 3 defa düşünür 1 defa keserim. Kesersen tamir edemezsin. Ağızdan çıkacak kelimeleri de çok dikkatle etmek lazım. O yüzden netleşmeyen bir konu için bir şey söylemem doğru olmaz. Temenni ediyorum ki çaya en uygunu ne ise o fiyat verilecektir.” Dedi.

 

ÖMER FARUK ZENGİNAL – LAZHABER.COM

 

Editör: HABER MERKEZİ