Rize Ticaret ve Sanayi Odası`nın Rize Ticaret Borsa`sı ile hazırladı ve Türkiye genelinde 531 projeden kabul edilen altı projenin prokolu Sanayi ve Ticaret Bakanlı`ğın da yapılan törenle imzalandı.

 

İmza törenine kaytılan RTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ofluoğlu  Avrupa Birliği fonlarından katkı almanın aynı  zamanda ülkemize kaynak kazandırmak anlamına geldiğini belirterek “Bu yatırım Rize için çok faydalı olacak. Bunu yalnız 10 milyon euro  olarak düşünmemek lazım. Bunun getireceği katma değer daha yüksek olacaktır.”            

Ticaret ve Sanayi Odasının Ticaret Borsa sı ile ortaklaşa hazırladığı Çayeli'de kurulması planlanan Çay araştırma merkezi, organik gübre fabrikası projesi AB tarafından kabul edilerek karşılıklı proje imzalandı            

Avrupa Birliği fonlarından yaralanmak için ülke genelinde hazırlanan 531 proje arasında 6 proje’ye onay verildi. Bu altı proje arasında da Rize’nin hazırladığı proje ilk sırada yer aldı.            

Önceki gün Ankara’da Ticaret ve Sanayi Bakanlığında proje imza töreni düzelendi. Projeleri kabul edilen Rize, Ordu, Kayseri, Tokat, Van Giresun    illerinden proje yetkililerinin katıldığı törene Ticaret ve Sanayi Bakanlığı müsteşar yardımcısı Niyazi İlter,  AB Türkiye yetkilisi  Javıer Menendez , Merkez Başkanı Mehmet Aydın ve Ticaret ve Sanayi Bakanlığının AB projeleriyle ilgili birin yetkileride hazır bulundu.            

İmza törenin açılış konuşmasını yapan Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Müşteşar Yardımcısı Niyazi İlter proje sahiplerini kutlayarak ülke için başarılı bir çalışmaya imza attıklarını söyledi.

Her şeyin zamanında  yapılmasının gereğini vurgulayan İlter “Adımları çok iyi atmak lazım. Bir adım aksarsa bu diğer adımları da olumsuz etkiler Her şeyi zamanında yapmanız lazım. Yarına bırakayım derseniz proje uygulamalarında zorluklarla karşı karşıya kalırsınız. buda ülkemizin fon kaybetmesine yol açar. Bunun için çok iyi değerlendirmek lazım.Proje uygulamaları zor gibi görülebilir ama imkanız değil. Şu ana kadar gelmiş olmanız zaten bu işi yapabileceğinizi göstergesidir. Bundan sonra rahatlıkla bu işi devam ettireceğinize inanıyorum. Bu kaynakları çok iyi şekilde değerlendirecek ve kullanacaksınız”.

AB Projeleri konusun da ilgili birim yetkililerinin yaptığı açıklayıcı sunumlardan  sonra sözleşmelerin imzalanmasına geçildi. Rize’nin hazırladığı ve birincilikle kabul edilen ‘Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi Organik Gübre İmalatı’ projesinin sözleşmesini  Rize  Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu ile Ticaret ve Sanayi Bakanı Müsteşar Yardımcısı Niyazi İlter imzaladı. Müsteşar daha sonra Rize heyetinde bulunan RTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu, Rize Ticaret Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, Çayeli Belediye Başkanı  Rıza Çakır, RTSO Genel Sekreteri Gafur Karalı ve RTB Genel Sekreteri İsmail Kocaman ile birlikte objektiflere poz verdi. 

 

 



RTSO Yönetim kurulu Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu imza töreninden sonra yaptığı açıklamada Rize’ye 10 milyon Euro luk bir yatırım kazandırdıklarını  söyledi. Rize için kazançlı günlerden birini yaşadıklarına dikkati çeken Ofluoğlu “ Bu yatırım Rize için çok faydalı olacak. Bunu yalnız 10 milyon euro  olarak düşünmemek lazım. Rize’nin katma değerinin yükseltilmesin de  ve organik üretime dönüşümde  çok önemli işlevi olacak  bu projenin. Ayrıca bu projeye yalnız ekonomik değerde bakmak yanlış olur.  Bunun getireceği katma değer daha yüksek olacaktır. “

Proje yı çok güzel hazırladıklarını belirten RTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ofluoğlu “Türkiye genelinde Avrupa Birliği fonlarından yararlanmak için 531 proje hazırlandı. Ancak  İPA kapsamından altı proje geçerek kabul edildi. Rize, Ordu, Kayseri, Tokat ,Van ve Giresun illerinde  hazırlanan bu altı proje içinde de biz birinci sırada yer aldık. Bundan son derece mutluyuz.  Avrupa Birliği fonlarından katkı almak aynı zamanda ülkemize kaynak kazandırmak anlamına gelir. Bu kaynakların ülkemize çok önemli katkıları var. Tabii bu kaynakların  kullanılması lazım. Hazırladığımız 10 milyon Euro’luk projenin yüzde 85 i Avrupa Birliği fonlarından karşılanıyor. Yüzde 15 i ise milli bütçemizden. Yani 8,5 milyon Euro’luk bir kaynak Avrupa’dan ülkemize kazandırmış olduk. Çok önemli bir rakam”

Ofluoğlu Ticaret Borsa ile  birklikte projeyi yürüttüklerini belirterek “Çay araştırma ve Uygulama Merkezi Organik Gübre İmalatı Sanayi ve Ti,caret Limited Şirketi’ni oluşturduk. Ticaret Borsamızla birlikte uyum içinde proje çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Rize’nin bu tür uyumlu çalışmalara ihtiyacı vardır. Ben mantığında  uzak , biz mantığıyla çalışıyoruz. Bu oluşum güzel örneklerden bir tanesidir  Bunun Rize’ye çok büyük katkısı olacaktır”            

Rize Ticaret Borsası Yönetim kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan da projenin çay için büyük önem taşıdığını vurgulayarak “Çayımızın genel olarak bir araştırma merkezi yoktu. Bu projenin hayata geçirilmesi ile çayımıza çok önemli katkılar sağlayacağı kanaatindeyim. Çay araştırma ve uygulama merkezi ile çay üzerinde deneme araştırmalar yapılabilecek. İnsan sağlığına faydaları bilimsel olarak ortaya konulacaktır. “dedi. 

Editör: HABER MERKEZİ