Rize’nin Çayeli ilçesi Beyazsu köyü’nde girişimci üniversite öğrencileri tarafından kendi emek ve gayretleriyle Likapa (Yaban Mersini) bahçesi projesini  hayata  geçirdiler.

Likapa (yaban mersini) ılıman iklim kuşaklarında yetişebilen bir meyve türü olup botanik olarak gerçek üzümler grubunda yer almaktadır. Günümüzde ticari olarak yetiştirilen likapalar, Doğu Karadeniz Bölgesindeki illerden Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Samsun ve Sinop’un genelde rakımı yüksek dağ ve yaylalarında yabanı formları bulunmakta ve yöre halkı tarafından taze olarak, reçel veya pekmez yapılarak tüketilmektedir.


Karadeniz Bölgesi’ndeki toprakların asitli olması ve bu bölgenin likapanın anavatanı içinde yer almasından dolayı likapayı bölgedeki ürün çeşitliliğine katmak gerekmektedir. Toprak ve iklim bakımından likapa yetiştiriciliği için mükemmel şartlara sahip olan Karadeniz Bölgesi likapa tarımının ülkeye yayılmasında öncü konumundadır.


Hem karlı hem de sağlık açısından çok yararlı olan likapa yetiştiriciliğinde Karadeniz Bölgesi çok üstün imkanlara sahiptir ve bu ürün gelecekte bölgenin vazgeçilmez tarımsal ürünlerinden biri olacaktır.


Bu kapsamda Rize’nin Çayeli ilçesi Beyazsu köyü’nde girişimci Üniversite öğrencileri tarafından kendi emek ve gayretleriyle yaptıkları Likapa (Yaban Mersini) bahçesi projesini genişletilerek büyümeye devam ediyorlar.

Yaklaşık iki ay önce başladıkları Likapa bahçesi projesine verdikleri emek ve uğraş sonucu örnek bir davranışta bulunan iki genç girişimci Zeki Taşkın Bilgin ve Metin Balcı tarafından yapılan proje giderek büyümeye devam ediyor.


Beyazsu köyündeki 1 dönümlük alan üzerine yapılan 30 likapa fidanını ile bu işe başlayan girişimci geçler, bahçenin bulunduğu bölgeye ilerleyen zamanlarda yapacakları girişimlerle genişletmeyi hedefliyorlar.


Likapa’nın insan sağlığına çok faydalı olduğunu belirten proje sahiplerinden Zeki Taşkın Bilgin, “arkadaşımla birlikte hem boş zamanlarımızı değerlendirmek hem de yöremizde yetişmesi uygun olan Likapa’nın yaygınlaşması amacıyla böyle bir projeyi hayata geçirmek için başladık. Beyazsu köyünde bulunan kendi arazimizde böyle bir yerin yapılması için müsait olduğunu tespit ettik ve burada yaklaşık iki aydır başlatmış olduğumuz çalışma ile önce bahçe yapacağımız yerin alt yapı çalışmalarını tamamladık. Ardından 30 adet Likapa fidanı temin ederek hazırlamış olduğumuz bahçeye diktik ve belirli bir zaman sonra gübrelemesini yaptık. Şu an likapalar büyümeye başladı ve bir süre sonra toplamaya başlayacağız. Biz burada bulunan bahçemizi büyütmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda bize likapa fidanı ve gerekli malzemeler gerekmektedir. Bu konuda yetkililerimizden destek beklemekteyiz. “ Dedi.


Rize’de yaygın bir şekilde üretimi yapılamayan bir meyve olan Likapa’nın kapsamının genişletilmesinin gerektiğini vurgulayan Bilgin “Likapa’nın satışı konusunda pazar araştırması yaptım. Ve bu konuda kapsamlı bir pazarın bulunmadığını gördüm. Bu konuda bir çalışmaların yapılması gerektiğini de düşünüyorum. Çünkü ticari açıdan çok kazançlı olmakla birlikte bölgenin çay ürüne alternatif olması hasebiyle bölge insanına ek bir kazanç kapısı olacağını düşünmekteyim.” şeklinde açıklamada bulundu.

Editör: HABER MERKEZİ