Türkiye’nin en büyük bakır madenlerinden olan Çayeli Bakır İşletmesi ile Türkiye Maden İş Sendikası arasında süren Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinden karar çıkmayınca, sendikalı 320 işçiyi kapsayan grev kararı alındı.

Çayeli ilçesi Madenli beldesinde bulunan, Kanada merkezli uluslararası Inmet Mining Corporation firması tarafından işletilen Çayeli Bakır İşletmesi’ndeki 320 işci, iş verenden istedikleri zammı alamadıkları için grev kararı aldı. Türk Maden İş Sendikası’na bağlı 320 işçi Madenli Beldesi’nde toplanarak toplu halde Çayeli Bakır İşletmesi’ne doğru yürüyerek sessiz eylem yaptılar. Çayeli Bakır İşletmesi’nin içerisine kadar yürüyen işçiler burada bir basın açıklaması yaptı. İşçiler adına konuşan Türk Maden İş Sendikası Sivas Şube Başkanı Zekeriya Gültekin, iş veren ile anlaşamadıkları için grev kararı aldıklarını belirterek “Uzun süredir iş verenler ile yaptığımız görüşmeler neticesinde 18 madde üzerinde uyuşmazlık yaşandı. Arabulucu nezdinde görüşmeler yapılmış, sonucunda işçilerimize sıfır zam teklifinde bulunulmuştur. Bu teklif görüşmeleri tıkamıştır. Neticede yasal sürecin de dolmasıyla bu iş yerinde grev kararı alınmıştır. Biz iki temel unsur üzerinde duruyoruz. Ücretlerin makul bir zamla düzeltilmesi ve işçiler arasında oluşan ücret farkının giderilmesidir. Bu talepler haklı taleplerdir” şeklinde konuştu.

İşverenin uzlaşmaya yanaşmaması üzerine önümüzdeki günlerde grev tarihi belirlenerek iş bırakılacağı bildirildi.

Çayeli Bakır İşletmesi 1983 yılında yap işlet modeli ile ihale edilmiş 2004 yılında yapılan özelleştirme ile yüzde 100’ü Inmet Mining isimli Kanada merkezli yabancı firma tarafından satın alınmıştı. Yıllık 600 bin ton bakır işleme kapasitesine sahip olan tesis şu ana kadar 1.4 milyon cevher işleme kapasitesine ulaşmıştı. Türkiye’nin en büyük bakır madenlerinden bir tanesi olan Çayeli Bakır İşletmeleri’nde 320 sendikalı olmak üzere 490 personel çalışıyor.

 

Editör: HABER MERKEZİ