Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Başkanı Ömer Ofluoğlu, ''Çay bahçelerimizin Gürcistan'da olduğu gibi ormana dönüşmesini istemiyoruz. Bununla mücadele edebilmek için ticaret odası olarak hazırladığımız 'Çay Tasarısı Kanunu' ile ilgili çalışmalar yapıyoruz.'' dedi.

Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği tarafından, Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi toplantı salonunda ''Çay Paneli'' düzenlendi. Çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşu lideri, siyasi parti temsilcileri ile ildeki gazeteci ve muhabirlerin katıldığı, soru cevap şeklindeki panelde Rize çayının sorunları, çay kanunu taslağı, üretici ve özel sektörlerin yaşadığı sıkıntılar ve bu sıkıntılara çözüm yolları arandı.

Çaydaki sorunları çözümleme amacıyla RTSO tarafından yürütülen ''Çay kanunu taslağı''yla ilgili konuşma yapan Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Başkanı Ömer Ofluoğlu, şunları dile getirdi: ''Rize çayının bu günkü durumundan üretici memnun kalmamaktadır. Çünkü çayımız her geçen gün değer kaybetmektedir. Bu durumla mücadele etmek amacıyla ticaret odası olarak gece gündüz çalışıyoruz. Ticaret Odası olarak gerçekleştirdiğimiz son 4 toplantıda çay tasarısı gündemini tartıştık.''

Hazırlanan 26 maddelik çay kanunu tasarısında bazı maddelerin tepki çektiğini de belirten Ofluoğlu, ''Tasarıdaki eleştirilere biz de katılıyoruz. Bu tasarı ile ilgili çekincelerimiz elbette ki var ve biz bu tepkilere karşı çalışmalar yapıyoruz. Amacımız özel sektörlerimizi de rehabilite ederek bu sistem içine alabilmektir.'' diye konuştu.

Panele katılan Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç de çay sektöründeki sorunların çözülmesine karşı olmadıklarını, ancak Ticaret Odası tarafından hazırlanan taslaktaki 6 -7 maddeye karşı olduklarını söyledi. Taslakta oluşturulması öngörülen üst kurula hükümet ile özel sektörün 3'er temsilci, sektörün yüzde 60'ına hakim olan ÇAYKUR ile yaş çay üreticilerinin ise sadece 1'er temsilci verme hakkı tanındığını belirten Paliç, bunu yanlış bulduklarını kaydetti. Yabancı menşeli çaylar ile yerli çayın harmanlanmasını da sakıncalı bulduklarını ifade eden Paliç, ayrıca yaş çay fiyatının kurul tarafından değil, hükümet tarafından belirlenmesini istediklerini, böylece verilen fiyat için bir sorumluluk üstlenilebileceğini açıkladı.

Editör: HABER MERKEZİ