Rize DP İl Başkanı Tuncer Ergüven yaptığı açıklamada 2008 yaş çay taban fiyatının brüt 110 YTL, net 100 YTL olması gerektiğini söyledi.

Rize İl başkanlığına bir süre önce atanan ve eski Çaykur Genel Müdürü Tuncer Ergüven 2008 yılı yaş çay fiyatlarının üreticiyi mağdur etmeyecek şekilde tespit edilmelidir dedi.

DP İl Başkanı Ergüven yaptığı açıklamasında şunları söyledi; 2008 yaş çay fiyatından üreticimiz mağdur edilmemelidir. Yaş çay fiyatı 1.10 YTL, net 1.00 YTL olarak belirlenmelidir. Bundan aşağıya verilecek bir fiyat üreticinin lehine olmayacaktır. Bu rakamdan aşağıya verilecek bir fiyat üreticinin cebinden 2.00 YTL almak demektir. Üreticinin kullandığı gübre fiyatı bu yıl çok artmıştır. Üreticinin mağdur edilmemesi için gübre satışında sübvanse yapılmalıdır. Üreticiye 300 YTL daha ucuz gübre verilmeli gerçek maliyet 600 YTL yi bulmayan gübre üreticiye 850–900 YTL gibi çok yüksek fiyata satılıyor. Üreticinin mağdur olmaması için gübrede 300 YTL ‘lik bir destek şarttır” dedi.

Rize’de yapılması gündemden düşmeyen Hes’ler konusunda da bir açıklama yapan DP İl başkanı Tuncer Erguven “ İlimizde 65 Hes projesi var. Anayasa ve TC kanunlarının değişmez hükmü sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma ilkesine bağlı kalınarak yatırımlar yapılmalıdır. Ülkenin enerjiye ihtiyacı için tabii ki akarsulardan enerji üretilmesine sürdürülebilir çevre ile sürdürülebilir kalkınma koşulu ile çevre yapısı bozulmadan, müşterek haklar göz önünde tutularak izin verilebilir”

Rize’de bugün yapılan uygulama Anayasa ve çevre hukukuna aykırıdır diyen Erguven “ müşterek kullanım haklarımızın sağlanması için yakında kamuoyuna geniş açıklamalar yaparak vatandaşlık haklarımızı kullanmak için idare ve hukuki yollara başvuracağız” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ