Dilek ASLAN

Rize Valilik toplantı salonunda Vali Kasım Esen başkanlığında yapılan toplantıda Çay Fabrikası Atıklarının Organik Gübreye Dönüştürülmesi için yapılacaklar konuşuldu.
 

Toplantıya Vali Kasım Esen, Çay- Kur Genel Müdürü Ekrem Yüce, Vali Yardımcısı Hasan KayhanTarım İl Müdürü, Rize Ziraat Odası Başkanı, Rtso, Rtb, Risiad, Müsiad, Tümsiad, Çay Koop. Merkez Birliklerinden birer yetkili katıldı. ştürlmesi için çalışmalar devam ediyor.
 
 
 
Evsel ve Tarımsal organik atıkların yeniden değerlendirilmesi amacıyla kullanılacak yöntemlerden birisi de organik atıkların kompostlanarak Organik Gübre’ye dönüştürülmesidir.

Çay atıklarının kompostlanarak organik gübreye dönüştürülmesi işi günümüzde değişik şekillerde yapabilmek mümkündür. Temelde “Geleneksel Kompostlama Yöntemleri ve Hızlı Kompostlama Yöntemleri” olarak iki temel gruba ayrılan bu yöntemler ile Çay atıklarının yanı sıra diğer atık türleri veya organik kökenli her türlü materyal “Organik Gübre” ye dönüştürülünebilmektedir.

Toplantıda alınan karar sonrası Vali Yardımcısı Hasan Kayhan öncülüğünde Çay kur, ziraat odaları, Müsiad, Risiad, Tümsiad, Rtso, Rtb, Çay Koop. Merkez Birliklerinden birer yetkili ile Bir araya gelinerek Özel bir şirket kurulması, Bu şirkete arsa, bina tahsisi yapılması, Şirketin Çay kur ile Çay atıklarının alınması konusunda uzun vadeli sözleşmelerin yapılması, Maliyetlerin tam olarak çıkartılması konularında anlaşıldı.



Editör: HABER MERKEZİ