Mustafa BAYRAK

Ticaret borsasında özel sektör temsilcileri ile yapılan toplantıda kuru çay satış fiyatları belirlendi.

Borsa üyesi çay sanayicileri, kuru çay satış fiyatının 5 TL 50 Krş ile 6 TL 50 Krş arasında gerçekleşmesi ve bu rakamların altında çay satışı yapılmaması konusunda sözbirliği yaptılar.

Rize Ticaret Borsası üyeleri biraraya gelerek, açıklanan yaş çay fiyatı sonrası, kuru çay maliyetlerini ve yeni kampanya dönemini değerlendirdi. Borsa Başkanı Mehmet Erdoğan, “Kaliteyi ve fiyatları yükselteceğiz. Bundan hem müstahsil, hem sanayicimiz kazançlı çıkacak” diye konuştu.

Çay imalatçısı üyelerle sezon açılış toplantısını yapan Borsa Başkanı Mehmet Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, sektörün geçen yıl toparlanma eğilimine girdiğini belirterek, “Bunun başlıca sebebi, geçen yıl yine bu salonda sizlerle birlikte aldığımız kararlara herkesin sahip çıkmasıydı. Demiştik ki, herkes çayını maliyetin üzerinde fiyatla satsın, sektör sürekli zarar eden konumdan çıksın, kâr eden duruma gelsin. Böylece müstahsil de parasını alabilsin. Buna uygun davranan siz değerli üyelerimizle birlikte geçen yılı iyi bir şekilde kapattık. Önceki yıllarda yaşanan müstahsil mağduriyetleri geçen yıl yaşanmadı. Birçok firma peşin parayla yaş çay satın aldı. Sektörün güvene kavuşması için çok önemli bir adım atmış olduk” dedi.

Bu güven ortamını sürdürmenin önemine işaret eden Erdoğan, “Bu yıl açıklanan yaş çay fiyatı ve diğer unsurlarla beraber 1 kilogram kuru çayın maliyetinin 5 TL 70 Krş civarında olacağı görülüyor. Geçen yıldan başlayarak satış fiyatlarımızın maliyetin altında olmaması için bu yıl ve bundan sonraki yıllarda da kararlılığımızı sürdürmemiz, hepimizin, sizin, bizim, üreticilerimizin ve bölgemizin menfaatinedir” diye konuştu.

Erdoğan’ın konuşmasından sonra söz alan borsa üyeleri, görüşlerini aktararak, kuru çay satış fiyatının 5 TL 50 Krş ile 6 TL 50 Krş arasında gerçekleşmesi ve bu rakamların altında çay satışı yapılmaması konusunda sözbirliği yaptılar.

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, sektörün kararlı bir şekilde ilerlemesi halinde kısa sürede çok daha fazla değer kazanacağını belirterek, “Bütün üyelerimizin varılan bu sözbirliğine titizlikle riayet edeceklerine olan güvenim tamdır. Satış fiyatlarımızın 5.50–6.50 arasında olması, sektörün kazandığı güven ortamının sürmesi için önemlidir” diye konuştu.

Ayrıca, kaliteye önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Gerek Çaykur ve gerekse özel sektör olarak, tarlada dünyanın en kaliteli ürünü olan çayımızın bu kalitesini pakete kadar korumalıyız. Kaliteli yaş yaprak almaya özen göstermeliyiz. Kaliteyi ve fiyatı aşağıya düşürmeyeceğiz. Elimizdeki ürün dünyanın en doğal, sağlıklı ve kaliteli ürünüdür. Bunu kaliteli şekilde alarak yüksek kalite kuru çaya dönüştürürsek, dünya pazarlarına açılma şansımız o kadar yüksek olacaktır. Bölgemizin refahı da buna bağlı olarak artacaktır” dedi.
Editör: HABER MERKEZİ