Güneysu Derneği ile www.360tr.com Multi-Medya Grubunun, yaklaşık 7 aydır ortaklaşa yürüttüğü, “Işık, Yeşil ve Hünerli Ellerin Senfonisi: Güneysu” adlı projeyle, panorama tekniği kullanılarak, ilçenin 360 derece üç boyutlu görünümü, sanal ortama aktarıldı.

Proje koordinatörü İmdat Demir, yaptığı yazılı açıklamada, projenin temel amacının, coşkulu bir doğaya, tabiatla barışık bir mimari birikime sahip Güneysu'ya bir belge bırakmak olduğunu söyledi.

Hem var olanı hem de yitip gideni belgelemeyi istediklerini ifade eden Demir, şunları kaydetti:
 
“Çünkü Güneysu'nun kendine özgü yapısı ve halkının engin duyarlılığı çok özel bir mimari tarzı ortaya çıkarmıştır. Bu coğrafyada çok zorlu, bir o kadar da coşkulu, Türkiye'nin diğer bölgelerinden çok farklı bir yaşam biçimi, kararlılık, azim ve inanç var. Doğayla bütünleşmiş olarak ortaya çıkan bu hayat tarzına, 'Işık, Yeşil ve Hünerli Ellerin Senfonisi' adını verdik.”

İlçenin tüm köylerini ve mahallelerini kapsayan, 200'ü aşkın noktada üç boyutlu ve panoramik olarak fotoğraf çekimleri yaptıklarını anlatan Demir, “Güneysu'nun tüm yollarını da gerçeğe uygun olarak ölçeklendirdik. Harita üzerinde yer alan panoramik fotoğraf ikonlarına tıklandığında, o noktada çekilmiş üç boyutlu panoramik fotoğraf görülebilmektedir” dedi.

Üç boyutlu panoramik fotoğrafların, normal fotoğraflara kıyasla çok daha geniş bir bakış açısı sağladığını, seyreden kişiye sanki oradaymış hissini verdiğini belirten Demir, şöyle devam etti:
 
“Kullanıcı, mouse aracılığıyla fotoğraf içinde gezinilebilmektedir. Yakınlaştırma ve uzaklaştırma özeliğiyle birlikte tam ekran üzerinde de seyredilebilmektedir. Proje üzerinde yer alan ev ikonları ile o köyde çekimi yapılmış bazı eski evlerin fotoğraflarına ulaşılabilecektir. Projenin ilerleyen süreçlerinde eski evler daha kapsamlı çalışılacak ve ortaya çıkan envanter, proje sitesi olan www.guneysu.org adresinde yayınlanacaktır.”

Demir, sanal tura çıkarak Güneysu'yu ziyaret etmek isteyenlerin, 'www.360tr.com' adresinden bu arzularını kolayca gerçekleştirebileceklerini kaydetti. (Hürrriyet)


Editör: HABER MERKEZİ