Dilek ASLAN

Rize valisi Kasım Esen turizmin barış ve huzurun simgesi olduğunu söyleyerek “ Turizm elçileri sayesinde kırgınlıklar çözülmekte, son yıllarda doğa turizmi bölgemizde artmakta ve 2007 yılında 500 bin olan turist sayısı ilk 4 ayda 61 bin oldu” dedi. 

Doğa derneği genel müdürü Güven Eken ise” Türkiye’nin 4 kıta arasında aynı anda 4 kıtayı yaşatan tek ülke” dedi. 

Ayder yaylasında 2 gün sürecek olan ve yabancı basın mensuplarının da katıldığı sürdürülebilir ve alternatif turizm sempozyumu yapıldı.

Rize Çamlıhemşin Ayder yaylasında Doğa Derneği tarafından organize edilen çeşitli ülkelerden gazetecilerin de katıldığı  “Sürdürülebilir ve Alternatif Turizm sempozyumu “ yapıldı. 

Rize valisi Kasım Esen ile turizm müdürü İsmail Hocaoğlu ile çevre müdürü Sabit Kandemir ve Turizm bakanlığı yetkilileri ile yabancı gazetecilerin katıldığı sempozyumda konuşan Rize valisi Kasım Esen” Turizm barış ve huzurun dünya yüzündeki elçisidir. Dünya birçok kırgınlıkları turizm sayesinde çözmekti. Rize olarak artık organik tarıma yönelmekteyiz ve tamamen doğal yiyeceklerden oluşacak bir program hazırlıyoruz. İl olarak ovit i kayak merkezi ilan ettik.  Köylerimizi turizme hazırlıyoruz. 2007 yılında ilimize 500 bin turist gelirken bu yıl ilk 4 ayda 61 bin turist ilimizi ziyaret etti. Bu rakamın 1 milyon a yakın olacağını umuyorum” dedi. 

 

 

Turizm bakanlığı tanıtma genel müdürü Özgür Ozaslan ise” Eko turizm gittikçe yaygın hale gelmektedir. Bakanlık olarak doğayı alt yapısı ile Eko turizme hazır hale getirme çalışmalarımız var. Eko turizm dağlarda, ovalarda, yolu olmayan yerlerde yürümek demektir. Eko turizm yöresel yemeklerin yenmesi köylerde köylülerle birlikte o hayatı yaşamak demektir” dedi.

Doğa derneği genel başkanı Güven Eken Doğa demek neysen o demek diyerek” ülkemiz 4 kıtanın ortasında 4 kıtayı yaşayan bir ülkedir. Çeşitli ülkelerde yaşanan tabiat olayları ülkemizin çeşitli yerlerinde aynı anda yaşamakta. 3 saatlik bir yolculukla bunları görmek mümkün. Ülkede bulunan tabiat varlıklarını korumalıyız. Onları kaybettiğiniz an tüm değerlerinizi kaybedersiniz. Artık dünya da 7 yıldızlı oteller yapılmakta ama bence 7 milyon yıldızlı otel doğa ile baş başa kalmaktır” dedi. 

İç turizm temsilcisi Bülent Sarıoğlu ise” Otobüs firmalarının düzenlediği turistik gezilerde yaşlı kokanalar otel odalarından çıkmayıp otobüs penceresinden dolaşmaktan başka bir şey yapmıyorlar. Turizm demek topuklu ayakkabılarla 500 dolar ile gezerek Karadeniz i satın almak demek değildir. Eko turizm de bazı değerler vardır. Maalesef bu değerlerimizi onaralım derken daha kötü hale getiriyoruz eko turizm patika yollardan yürümek. Çalılıklara sürtünmek halk ile yiyeceğini paylaşmak demektir” dedi. 

İki gün sürecek olan sempozyum yabancı basın mensuplarının konferansı ile sona erecek.

 

Editör: HABER MERKEZİ