Dilek ASLAN

7 Köy ve 33 yaylası bulunan Kaçkar dağlarının 94 yılında milli park olmasından sonra milli parklar genel müdürlüğünce yapılan plan ihalesi Haziran ayı içinde onaylandı.

7 Köy ve 33 yaylanın yer aldığı Kaçkar dağlarının yüzde 80’lik bölümü Rize il hudutları içinde bulunurken yüzde 20 sinin ise Artvin ve Erzurum hudutları içinde yer aldığı bildirildi. 1994 yılında bakanlar kurulu kararı ile milli park ilan edilen Kaçkarlar in alan içinde inşaat yasaklanmıştı. Doğa ve koruma ile milli parklar genel müdürlüğünün alanın plan ihalesini yapmasının ardından Haziran ayı içinde onaylanan plandan sonra Rize valiliğinin Turizm alanı, Sit alanı ve Turizm alanı kesim nokralarının getireceği getirdiği sorunlar yönüyle bir genelge hazırlandı.

Buna göre Kaçkar dağları milli parkının eko turizm planı çıkarılacak. Bu plan sayesinde alandaki turizm kaynak değerleri tespit edilecek bu değerlerden sürdürülebilir faydalanma yol ve yöntemleri geliştirilecektir. Kaçkar dağlan mili parkı koroma ve yönetim birliğinin kurulması. Bu birlik yöredeki tüm ilgi guruplarını bir araya getirip alan yönetiminde söz hakkı verilerek daha akılcı bir yönetim anlayışının sağlanması bu amaçla da devlet halk ilişkilerinin gelişmesini sağlamaktır. Milli parkın giriş kontrol noktalarının yapılması ve bu alanlarda ziyaretçilerin kayıtlarını çıkararak ziyaretçi profillerini belirleyerek alan üzerinde ilerde yeni politika ve projeler geliştirilmesinin sağlanması. Park alanlarım katı atık toplama planlananı yapılması alanın çöp sorunun çözümü. Alanda atık suların bertarafını sağlayacak çözümleri üretmek; bu sayede su kirliliği de önlenmeye çalışılacaktır. Milli park tanıtım merkezlerinin kurulması, bilgilendirme panolarının yapılması. Tur güzergâhlarının oluşturulması, bu güzergâhlara, bilgilendirici panolar konulması, mola yeri ve yerel ve turistik eşya satış stantlarının yapılması. Park alanı içerisinde yolu olmayan yayla yolları doğaya ve alana zarar vermeyecek ve 4km genişliğinde yapılması. Elektrik ve telefon hatlarının yeraltına alınması. Yaylalarda geleneksel mimariye uygun yapılaşmaya izin verilmesi, bu yapılaşmayı aile pansiyonculuğuna yönlendirilerek park alanı içerisinde yaşayan halkın ekonomisini geliştirmek.

Ayder’de milli paklara ait bina idari, ziyaretçi ve tanıtım merkezi olarak düzenlenecek ve bu merkezde danışma, broşür, CD, kitap satış birimleri oluşturulacak. Sine vizyon eğitim ve konferans faaliyetlerinde kullanılmak üzere çok amaçlı salon yapılması. Kalıcı her baryum ve fotoğraf sergi alanları oluşturmak. Dinlenme ihtiyaç birimleri ve ilk yardım üniteleri oluşturmak. Çat, çiçekli yayla, Baş yayla, yukarı kavrun, trovit yaylalarında manzara seyir noktaları yapmak.  Çadırlı kamp alanlarını yapmak ve bu alanların alt yapıların inşa etmek. Kaler düzü Çadırlı Kamp Alanı, Dilberdüzü Çadırlı Kamp Alanı, Karadeniz Gölü Çadırlı Kamp Alanı, Derebaşı Gölü Çadırlı Kamp Alanı, Karmik Yaylası Çadırlı Kamp Alanı, Verçenik Yaylası Çadırlı Kamp Alan, Çat ve kaler düzü alanlarında piknik alanı düzenlemek işletimini halka ihale etmek. Milli park alanı içerisinde Ziyaretçilerin günübirlik ihtiyaçlarını karşılamaları için, Ayder Yaylası'nda, kaler düzü mevkiinde ve Çat Köy yayla evleri mevkiinde günübirlik tesis alanı önerilmektedir. Bu alanlar da piknik masası, çöp bidonu, çeşme, sızdırmasız fosseptikli ya da modüler tuvalet ve büfe gibi üniteler bulunacaktır. Doğa müzesi yapımı. Çat Köyü Yayla evleri mevkiinde alanın doğal değerlerinin ziyaretçilere ve kamuoyuna daha iyi tanıtılabilmesi için doğa müzesi kurulması önerilmektedir. Alanda yaşayan halka alan kılavuzluğu eğitimi verip alandaki ziyaretçilerin bu Kılavuzla dolaşımını sağlanmasıyla beraber hem yöre halkını gelir sağlaması hem de alanın daha ekin koruması sağlanarak turizm başıbozukluğu da önlenmiş olacaktır. Bu ve daha sonra geliştirilecek yeni projelerle ilin turizmini artırmak gelen turistlerin alanda daha uzun kalmasını sağlayacağı gibi sürdürülebilir turizme de imkân sağlamış olacaktır.    

Editör: HABER MERKEZİ