ŞEMSETTİN SARI

* Tarımla uğraşan arazi sahiplerinin yüzde 80'i 'intikal' nedeniyle 'tarım destekleme' kredisinden yararlanamıyor! 

* Tarım destekleme kredisi alamayan üreticiler, banka kredilerine yöneliyor. Bu kez, bankalardan kullandıkları kredileri geri ödeyemiyor.

* Çayeli Tapu Sicil müdürlüğüne, Vergi Dairesi ve İcra Müdürlükleri tarafından Bankalardan günde ortalama 10 'Müzekkere' geliyor.
 


1950'li yıllarda Kadastro gören Çayeli'nde, mirasçılar arasında 'İntikaller' yapılmadığından bir çok işlemin tıkanma noktasına geldiği belirtildi.İlk yapılan Kadastroya göre,halen şu anki mirasçılar arasında 'İntikal' işlemlerinin zamanında yapılmaması, bugün tarımla uğraşan bir çok üreticinin 'Tarım Destekleme' kredisinden yararlanamaması sonucunu doğurdu..Bu nedenle birçok çiftçi ve üreticinin mağdur durumda olduğu öğrenildi..

Doğu Karadeniz Bölgesinde arazi intikallerinin yüzde 80'inin yapılmamış olması beraberinde bir çok problemi getiriyor..

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Çayeli Tapu Sicil Müdürü İbrahim YILMAZ ' Son yıllarda yapılan konut satışlarında, kullanılan konut kredisi sonucu,birçok konutun ipotekli olduğu ve gayrimenkul sahipleri tarafından zamanında ödenmeyen vergi ve kredi kartı borçlarından dolayı ,gayrimenkuller için icra ve vergi dairesi müdürlükleri tarafından müzekkere gönderildiğini' ifade ederek,bu müdürlüklerden Çayeli Tapu müdürlüğüne günde ortalama 10 müzekkere geldiğinin altını çizdi.. 
 
 
 

İntikal konusunun çözümlenebilmesi için 'Miras hukuku'nun değişmesinde fayda olduğuna değinen ilgililer 'Karadeniz Bölgesinde kızlara hak ve pay verilmiyor,bu da devir işlemlerini sürüncemede bırakıp aksatıyor' değerlendirmesinde bulundular..Uyuşmazlık noktalarında mahkemeye müracaat edildiğini,mahkeme sonrası 'izale-i şuyu' uygulandığını belirten Çayeli Tapu Sicil Müdürü İbrahim Yılmaz; 5 dönümden az olan alanlara Bayındırlık ve Özel İdare tarafından Plan-Proje hazırlanarak İmar düzenlemesi yapıldığını hatırlatarak:'Tarım Destekleme Kredisinden faydalanılabilmesi için,tarımla uğraşan ve geçim kaynağı sadece tarım olduğu tespiti yapılan mirasçılara, yani tapuda 'intikal' işlemini yaptırmayana özel bir imkan sağlanması daha yararlı olacaktır.'dedi.

Köylerde ve Belediye mücavir alanı dışında kalan kısımlarda yapılacak olan ayırma işlemlerinde, oluşacak olan parsel büyüklüklerinin 5 dönümden az olması halinde, bu ayırma işleminin yapılmadığının altını çizen Yılmaz,'Bu sebepten dolayı mirasçılar arasında ayırma işlemi yapılamıyor' dedi.

Mirasçılar tarafından,sorunun çözümü için bazen mahkemeler yoluyla taksim ve izale-i şuyu davaları açılıyor..Son yıllarda çıkan ,bölünemez büyüklükteki tarım arazileri kanunu ile de hissedarların dışında üçüncü bir şahısa hisseli ( belli bir miktarın altında olması durumunda) satışlarına kısıtlama getirildiğinden, bu yasanın bazı vatandaşlar tarafından eleştirildiği öğrenildi. Bir kısım Mücavir alanlarda Tarım İl Müdürlüğü tarafından 500 metrekarelik bölümler için 'tescil' işlemi yapılabildiğine dikkat çeken Yılmaz 'Çalılık gözüken alanların intikalinde halkımız pek hevesli değil' dedi. İntikallerde 'el birliği' veya 'noter marifetiyle satış' istenildiğinden, satışlarda sıkıntı meydana geldiğine dikkat çeken Yılmaz;'İştiraki çözmeden 'pay temliki' yapılabilir, fakat biz bu yolu önermiyoruz' dedi. 

Öteyandan, Çayeli’nde kadastro çalışması yapılmamış 12 köyün ihaleye çıkartıldığını, bunlardan Çeşmeli ve Karaağaç köyleri dışında kalan yerlerde Kadastro çalışmalarının bu ay içerisinde başlanılacağını hatırlatan Yılmaz,'Kredili satışlar ve kredi kartları borcundan ötürü Hacizlerde ve İcralarda artış var' dedi.



Editör: HABER MERKEZİ